Бележките ще се одобряват само от класния ръководителДо месец ще

...
Бележките ще се одобряват само от класния ръководителДо месец ще
Коментари Харесай

От втория срок учениците ще могат да отсъстват до 15 дни с бележка от родител

Бележките ще се утвърждават единствено от класния началник

До месец ще влезе в действие смяната, която разрешава на учениците да отсъстват до 15 дни по фамилно аргументи. Това заяви министърът на образованието Галин Цоков по bTV.

Така най-вероятна новата опция ще могат да се възползват родителите и учениците от началото на втория период, който стартира на 6 февруари.

Отсъствията по фамилни аргументи се извиняват с записка от родител. Досега учениците имаха право за една образователна година на 3 дни подобни отсъствия с записка до калния началник и още 7 със специфичното позволение на шефа. В бъдеще 15-те дни на образователна година ще са с разрешението единствено на класния началник.

Промяната идва, откакто лекари и родители поискаха по-облекчен режим за извиняване на отсъствията на децата, когато става въпрос за настинки, леко протичане на вирусно заболяване или малко неразположение на детето.

„ Така екипът на ведомството още веднъж сподели съпричастност с родителите, тъй като смяната е резултат от доста сериозен разговор с родителските общности, с представители на родителските асоциации “, акцентира проф. Цоков.

През тази образователна година се чака и смяна в изпитите след 10 клас, като дилемите ще бъдат по-практически, свързани с демонстриране на умения и компетентности от страна на учениците, сподели още просветителният министър.

От идната образователна година ще има и промени при входното равнище за 9 клас. Те също ще са насочени към практиката и в този момент стартира подготовката и на учителите, стартира и съставянето на такива задания. Изпитът ще се реализира на електронни устройства.

Министър на образованието отново разгласи, че даже не е била обсъждана концепцията стихотворението „ Аз съм българче “ на Иван Вазов да отпадне от образователната стратегия.

Относно напрежението към продажбата на платформата „ Школо “ Цоков разгласи, че в Министерството на образованието и науката са разбрали за нея от обществените мрежи и изявления в медиите и по тази причина са сезирали ДАНС и Комисията за отбрана на персоналните данни.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР