Бележката няма как да покаже точно печалбата, тъй като разликата

...
Бележката няма как да покаже точно печалбата, тъй като разликата
Коментари Харесай

Гориво, касови бележки и други фойерверки

Бележката няма по какъв начин да покаже тъкмо облагата, защото разликата сред цената на едро и на дребно не е чистият марж, тъй като всеки обект има разнообразни разноски в добавка към общите на компанията

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Комисия за защита на конкуренцията отново ще проверява пазара на горива

Само преди две години комисията разгласи разкриването на картел през мейли на чиновници на веригите, само че сама се отхвърли от откритията си
6 ное 2018
Краят на аварийна малка врата на " Инса ойл "

Законови промени ще създадат невероятно избягването на поддържане на запаси от горива от търговци и производители
24 авг 2018
Комисия за защита на конкуренцията санкции Марешки за нелоялна конкуренция. Продавал горива на цени под разноските

Глобата е ниска - 175 хиляди лева, защото дъмпинг е заловен единствено в няколко обекта на веригата
3 авг 2018
Президентът няма да наложи несъгласие върху лобисткия закон за горивата

Исканията от разнообразни организации към Румен Радев за връщане на регламента не престават
26 юли 2018
Спасибо за горивото

Спорният проектозакон за горивата мина на първо четене в Народното събрание с поддръжката на ГЕРБ малко след визитата на Борисов в Москва
7 юни 2018
Агенция " Митници " е лишила лиценза на " Полисан "

Санкцията е поради нарушавания при доставка на гориво за отопление с преференциален данък през 2016 година
10 апр 2018
Петролният раздор Самуилов - Златев

Собственикът на " Инса ойл " Георги Самуилов напусна петролната асоциация и укори Валентин Златев поради новия секторен закон. Причините за разрива обаче може и да са други
23 мар 2018
Царят на складовете

" Лукойл " държи съвсем всички бази за наложителния държавен запас. Това съгласно търговците на горива е действителната преграда пред конкурентния импорт, а не акцизните хранилища
13 апр 2017
Бутафорията " Комисия за защита на конкуренцията проверява картел в горивата "

Регулаторът към този момент няма " безапелационни доказателства " против петролните компании
31 мар 2017
Походът на Марешки

За да успее low cost тактиката на Веселин Марешки в горивата, са нужни големи продажби и независим импорт
18 мар 2017
Не очаквайте прекалено много от края на нефта

Бизнесът в България е песимистичен за въздействието на падащите цени на горивата върху икономическата интензивност
23 яну 2016 " Ще предложим в най-кратки периоди всяка касова записка на бензиностанция да съдържа комерсиалната надценка и детайлите на цената, които влизат в крайната цена на горивото. " Това разгласи пред bTV министърът на финансите Владислав Горанов.

Предложението идва след срещата му с премиера и имало за цел да се увеличи доверието в системата. Самият Борисов пък съобщи: " Възложил съм на финансовия министър да създадат промени в разпоредба 18 (бел. ред.- по-известна като разпоредба за касовите апарати) и когато зареждаш на бензиностанцията, по този начин при сметките си за ток хората да виждат разрушена цена какъв брой е индустриалната цена, акцизът, Данък добавена стойност - по какъв начин се образува цената ". " Със съответните законодателни промени можем да отидем и по-напред и да се показва и комерсиалната надценка в касовата записка ", изясни още министър Владислав Горанов.

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. Представители на петролния отрасъл обаче окачествиха концепцията като " фойерверки ", каквито нееднократно е имало от страна на политиците през годините, в опитите им да се тушира публичното напрежение, като вместо действителни ограничения страната предлага невъзможни за осъществяване неща, разясниха от петролните компании.

Защо не може да стане

Най-безпроблемният съставен елемент за проявление, несъмнено, е ДДС-то, което е елементарно да се сметне, защото е част от последна цена. При акциза обаче нещата стоят малко по-специфично, защото той се счита на 1000 литра при 15 градуса на горивото сега, в който то напуща данъчния склад. При продажбата на бензиновата колонка обаче горивото се продава при действителна температура, обясниха от сектора. Т.е. с цел да се сметне акцизът все още на продажбата, ще е належащо монтирането на термометри към маркучите на колонките, споделят някои представители на сектора. Но съгласно други преизчисляването на акциза по този начин или другояче предстояло да се наложи като европейско условие.

На една бензиностанция обаче непрекъснато идва гориво в резервоара, което постоянно е на друга цена в границите на един ден. От сектора припомнят, че въпросната надценка на бензиностанцията сред цената на едро и тази на дребно не е облага, като всеки обект си има разнообразни разноски. И всяка сметка за обособена бензиностанция за всеки ден няма по какъв начин да е точна - какъв брой са разноските на компанията, които се съотнасят към 1 литър гориво всеки ден е неизчислима бързо задача.

Като резюме " това са отвесно интегрирани компании, които се занимават от рандеман на петрол до крайната реализация на дребно, като всичко това се прави през свързани лица ", не престават от сектора. " Максимумът, който може да се реализира, е да се демонстрира нещо декларативно, което обаче надали ще реализира задачата ", разясниха търговци. Компаниите, несъмнено, работят със комплицирани софтуерни системи, които не е ясно по какъв начин могат да бъдат вкарани в софтуера на касовия уред и да дават отговор на истината във всеки един миг.

Някои кардинални проблеми

" Ако ще тръгваме да вършим разбивка на цените, тогава това би трябвало да важи и за ракията и за виното да вземем за пример. Защо единствено за горивата? ", питат от сектора. Сравнението със сметките за ток също е несвоевременно, защото става въпрос за контролиран ценови пазар, което не важи за горивата.

Идеята да се демонстрира " индустриалната цена ", каквото е предлагането на премиера Бойко Борисов, влиза в внезапно несъгласие с досегашната политика на Комисията за защита на конкуренцията, която с всяко свое последващо решение прави бранша по-малко транспарантен в опит да се противодейства на картелирането на играчите. Така след изследването на регулатора, почнало през 2011 година, " Лукойл България " скри цените си на едро от уеб страницата си и те станаха налични единствено за компании с контракти с търговеца. При последната инспекция за картел сред огромните компании скандалните разкрития на Комисия за защита на конкуренцията бяха свързани точно с разискване на цените сред играчите.

Любопитно е и по какъв начин обекти на Веселин Марешки ще демонстрират в касовата записка продажбата си на загуба. В началото на август след инспекция на Комисия за защита на конкуренцията, която приключи с санкция поради дъмпинг, стана ясно, че в дадени обекти наклонността да се продават под себестойност всички типове горива е била трайна процедура. Това са Павликени, Сливен 1 и 2, Разград, Русе, Силистра, Ямбол, Габрово, Свищов. В огромните градове като Бургас, София, Пловдив, Стара Загора и Добрич Марешки по-скоро е печелил.

Какво може да направи страната

Ако страната има предпочитание да се намеси на пазара на горива, има и по-добри способи, разясняват от сектора. Един от тях е чрез държавния запас, като тя може да стартира да освобождава гориво, когато цената е висока и това да докара до сваляне на цената и да купува, когато горивото е на ниска цена.

Друго, което може да направи страната, е да промени наредбата за устройството, безвредната употреба и техническия контрол на газовите уреди и съоръжения за втечнени въглеводородни газове. Според представители на сектора условието да има обслужващ личен състав постоянно когато се продават газове пречи на това да има бензиностанции на самообслужване, където горивата респективно да са на по-ниска цена.

Търговците дават образец и със скъпия биокомпонент от декември до март, като в други страни да вземем за пример неналичието на биокомпонент през избрани месеци се компенсирала през други месеци в годината, когато цената му е по-ниска.

Не на последно място напълно неотдавна извънредно безпроблемно Народното събрание одобри (а президентът не наложи вето) секторен закон, който ще затрудни доста дребните компании в бранша и ще ограничи конкуренцията, нужна за гарантирането на пазарните цени. А тя от години е слаба - " Лукойл " държи единствената огромна рафинерия, има максимален дял на пазара на дребно и едро и управлява множеството хранилища.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР