Беларуският външен министър Владимир Макей заяви, че беларуската страна е

...
Беларуският външен министър Владимир Макей заяви, че беларуската страна е
Коментари Харесай

Беларус е готов да преговаря със Запада

Беларуският външен министър Владимир Макей съобщи, че беларуската страна е подготвена за разговор със Запада, само че към момента чака сигнал оттова. 

" Ние сме заинтригувани всички спорове да се позволяват посредством спокоен, естествен, както е съвременно да се споделя, приобщаващ разговор. Това важи и за вътрешнополитическата обстановка ", съобщи Макей в изявление за телевизионния .

" Вече сме подготвени да седнем на масата за договаряния с някой от нашите сътрудници, който изрази мечтани, само че, за жалост, към този момент не чуваме нито един глас от хора на Запада ", добави министърът. 

Според него Беларус  " в никакъв случай не е бил и няма да бъде източник на напрежение ", а  Минск е подготвен „ да разиска съответни области на взаимоотношение, в случай че сътрудниците са откровени в този тип разговор “.

Макей също по този начин уточни, че на този декор за Минск стопанската система остава най-важното нещо.  " Ние имаме вяра, че многовекторният принцип остава настоящ даже и в днешното мъчно време, когато имаме редица компликации при организирането на нашето взаимоотношение със страните от по този начин наречения групов Запад ", сподели министърът. Според него концепцията за многовекторност не значи, че Беларус ще „ остави някого и ще пристигна при различен “.  " Искаме да имаме уравновесени връзки с всички. Но в това време прелестно разбираме, че има страни, сътрудници, с които просто сме длъжни да имаме по-тесни връзки, да вземем за пример Русия ", посочи външният министър. 

На 26 юни Европейският съюз наложи с стопански наказания на Беларус поради " увеличението на сериозните нарушавания на човешките права ", в това число задържането на журналиста Роман Протасевич. Наказателните ограничения са ориентирани против стопанската система, само че целят да обиден и беларуския президент Александър Лукашенко и негови съдружници.

Санкциите засягат промишлени браншове, измежду които е износът на калиев хлорид, тютюневият бранш и петролната промишленост. Предвижда се също така да бъде стеснен достъпът до финансовите пазари на Европейски Съюз. Банките в Европейски Съюз към този момент няма да могат да продават застраховки и презастраховки на беларуски държавни или публични институции, а Европейската капиталова банка би трябвало да спре прехвърлянето на финансови средства за планове в публичния бранш.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР