Беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че Владимир Путин е искал

...
Беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че Владимир Путин е искал
Коментари Харесай

Лукашенко убедил Путин да не „затрива“ Пригожин по време на метежа

Беларуският президент Александър Лукашенко съобщи, че Владимир Путин е желал „ да очисти “ водача на „ Вагнер “ Евгени Пригожин по време на опита за въоръжен протест в Русия, написа Ройтерс.

Първоначално Путин се закле да смаже опита за бунт, като го съпостави с военните времена преди революциято от 1917 година и последвалата революция. По-късно обаче беше подписана договорка с Пригожин и част от бойците му да заминат за Беларус.

Докато описваше съботния си диалог с Путин, Лукашенко употребява съветския престъпен диалект за ликвидиране на някого, равностоен на британския израз „ заличавам “, отбелявзва организацията.

„ Аз също разбрах: беше взето брутално решение (и това беше подтона на обръщението на Путин) да се унищожат бунтовниците “, сподели Лукашенко на среща с представители на своята войска и публицисти във вторник, съгласно беларуските държавни медии.

„ Предложих на Путин да не бърза. Хайде, споделих, да поговорим с Пригожин, с неговите командири. На което той ми сподели: „ Слушай, Саша, неефикасно е. Той даже не подвига телефона, не желае да приказва с никого “.

Лукашенко, който е остарял прочут на Пригожин и непосредствен съдружник на Путин, сподели, че е посъветвал съветския президент да мисли прагматично и че допустимо очистване на ръководителя на „ Вагнер “ да докара до всеобщ протест измежду бойците му.

Беларуският водач добави, че неговата войска може да завоюва доста от опита на бойците на „ Вагнер “, които съгласно съглашението им с Кремъл са свободни да се трансферират в Беларус.

„ Това е най-обученото поделение в армията “, сподели Лукашенко, представен от държавната организация БелТА.

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР