Беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че иска да разговаря с

...
Беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че иска да разговаря с
Коментари Харесай

Лукашенко се обръща към Путин на фона на масовите протести в Беларус

Беларуският президент Александър Лукашенко съобщи, че желае да беседва с съветския си сътрудник Владимир Путин, до момента в който в страната се ускорява протестното придвижване против преизбирането му, предадоха Франс прес и ТАСС.

" На път е да бъде осъществена експанзия против Беларус. Трябва да се свържем с Путин, президента на Русия, с цел да мога да приказвам с него неотложно ", съобщи Лукашенко на заседание в Минск. " Това не е опасност единствено против Беларус ", добави той.

Според беларуския президент митингите заплашват " цялото ни пространство ", съюзът сред Русия и Беларус. " Ако беларусите не устоят, тази вълна ще тръгне натам. Затова по този начин са се захванали с нас ", акцентира Лукашенко, съгласно който Минск е изправен пред " цветна гражданска война ", в която има " детайли на непозната интервенция ".

Според беларуския президент множеството участници в митингите против преизбирането му не схващат смисъла на протичащото се. " Това схващат тези, които координират и управляват ", добави той.

Хиляди се събраха през днешния ден още веднъж в Минск, с цел да стачкуват против преизбирането на президента Александър Лукашенко. Те се събраха към метростанция " Пушкинская ", на запад от центъра на Минск, с цел да отдадат респект на паметта на умрял участник в митингите с минута безмълвие.

В разнообразни региони на Минск бяха проведени " вериги на взаимност ", участниците в които носят цветя и балони в символ на кротичък митинг.

Около 200 души са се събрали и пред беларуското посолство в Москва, оповестява ТАСС. Един участник в митинга е арестуван, един е имал потребност от лекарска помощ. Той е декларирал, че нощес е бил пребит наоколо до посолството.

На заседание в Минск Лукашенко съобщи, че новото държавно управление на страната като цяло е образувано. Той добави, че е разговарял с премиера Роман Головченко и настоящето държавно управление ще продължи да извършва функционалностите си до встъпването в служба на идващия кабинет.

Освен това президентът подреди на ръководителите на предприятия да се срещнат с служащите и да отговорят на въпросите им. Той предизвести, че стачките против преизбирането му, за които приканват опозиционни медии, може да доведат до банкрут на предприятия и уволнение на служащи.

Протестите в Беларус не престават седми следващ ден, отбелязва ТАСС.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР