Беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че е убедил руския президент

...
Беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че е убедил руския президент
Коментари Харесай

Александър Лукашенко убедил Путин да не “затрива“ Пригожин след метежа

Беларуският президент Александър Лукашенко съобщи, че е убедил съветския президент Владимир Путин да не „ затрива “ наемническия началник Евгений Пригожин в отговор на проведения от него бунт, избран от Кремъл като подтикване на Русия към революция, съобщи Ройтерс.
Прочетете още
Описвайки диалога си с Путин по време на събитията, Лукашенко уточни, че споделил на съветския президент да не убива Пригожин, употребявайки израз от съветския престъпен диалект, означаващ да убиеш някого, подобен на „ погубвам някого “.

„ И доколкото разбрах, било е взето сурово решение (и това беше подтекстът на обръщението на Путин в деня на метежа) за затриване “ на метежниците, е споделил съгласно беларуските държавни медии Лукашенко по време на вчерашното си изявление пред военни и публицисти. „ Предложих на Путин да не прибързва. „ Нека “, споделих аз, „ да беседваме с Пригожин и командирите му. “ На което той ми отговори: „ Слушай, Саша, неефикасно е. Той даже не си подвига телефона, не желае да приказва с никого “. “

През 1999 година Путин употребява същия съветски глагол по адрес на чеченските бойци. Тогава той се зарече: „ Ще ги преследваме на всички места. Извинете ме, че го споделям – ще ги хванем в тоалетната, ще ги затрием в нужника на двора “. Това изявление след това стана необятно представен знак на безцеременността му на Путин, отбелязва Ройтерс.

Засега няма коментар от Кремъл на изказването на Лукашенко, които бяха непредвидена опция за обществеността да узнае какви са били диалозите, които са били водени, до момента в който Русия по личните думи на Путин е можело да изживее безредици, каквито не е виждала от десетилетия.

Лукашенко, който е остарял прочут на Пригожин и човек от близкото обграждане на Путин, сподели, че е посъветвал съветския президент да прояви прагматизъм и че допустимо очистване на ръководителя на „ Вагнер “ можело да докара до всеобщ протест измежду бойците му.

Беларуският водач добави, че неговата войска може да завоюва доста от опита на бойците на „ Вагнер “, които съгласно съглашението им с Кремъл са свободни да се трансферират в Беларус, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Това е най-подготвеното поделение в армията “, сподели Лукашенко, представен от държавната организация БелТА. „ Кой би го оспорил? Моята войска също го схваща, ние нямаме такива хора в Беларус “, добави той.

„ Хората не схващат, че просто подхождаме прагматично. Те („ Вагнер “) имат опита, ще ни опишат за въоръжението - кое от него е сработило и кое не “, сподели по-късно беларуският президент пред армията си.

След намесата на Лукашенко Пригожин спря по този начин наречения си поход на справедливостта от Ростов на Дон към Москва на 200 км от столицата.

Путин в началото се зарече да смаже метежа и го съпостави със смутните времена на революцията от 1917 година и последвалата революция. Само часове по-късно беше подписано съглашение, позволяващо на Пригожин и част от бойците му да се трансферират в Беларус.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР