Беларуският президент Александър Лукашенко твърди, че е разубедил руския си

...
Беларуският президент Александър Лукашенко твърди, че е разубедил руския си
Коментари Харесай

Лукашенко: Путин искаше да свети маслото на Пригожин заради бунта

Беларуският президент Александър Лукашенко твърди, че е разубедил съветския си сътрудник Владимир Путин да " свети маслото " на шефа на наемниците Евгений Пригожин поради протеста, тласнал Русия към революция, оповестява " Ройтерс ".

Първоначално Путин се зарече да смаже метежа, като го съпостави с военновременните разтърсвания, сложили началото на революцията през 1917 година и след това на гражданската война. Часове по-късно обаче беше подписано съглашение, съгласно което на Пригожин и някои от неговите бойци беше разрешено да отидат в Беларус.

Докато описваше съботния си диалог с Путин, Лукашенко употребява съветския престъпен диалект за ликвидиране на някого.

" Разбрах: беше взето брутално решение (и това беше подтекста на обръщението на Путин) на бунтовниците да им бъде светено маслото ", съобщи Лукашенко на среща с представители на своята войска.

" Предложих на Путин да не бърза. Хайде, споделих му, да поговорим с Пригожин, с неговите командири. На което той ми отвърна: " Слушай, Саша, неефикасно е. Той даже не подвига телефона, не желае да разговаря с никого ".

Путин употребява същия израз на съветски и през 1999 година за чеченските сепаратисти, като и тогава се зарече да " им свети маслото " - коментар, който се трансформира в необятно употребена емблема на суровата му персона.

До момента Кремъл не е излязъл с коментар по отношение на изявлението на Лукашенко, което дава рядка визия за диалозите вътре в Кремъл, докато Русия, по думи на самия Путин, върви към разтърсвания, невиждани от десетилетия.

Лукашенко, както остарял прочут на Пригожин, по този начин и непосредствен съдружник на Путин, съобщи, че е посъветвал съветския президент да " гледа по-далеч от носа си " и го е предизвестил, че елиминирането на Пригожин може да докара до всеобщ протест измежду неговите бойци.

Беларуският водач добави и че собствената му войска може да се възползва от опита на бойците на " Вагнер ", които според подписаното съглашение с Кремъл към този момент могат свободно да се придвижват в Беларус.

" Това е най-обученото поделение в армията. Кой би оспорил това? Моите военни също го схващат, а ние нямаме такива хора в Беларус ", изясни Лукашенко.

Беларуският водач съобщи на военните си, че " хората не схващат, че подхождаме към това по прагматичен метод. Те ( " Вагнер " ) са минали през това, ще ни опишат за оръжията - кое работи добре, кое работи зле ".

Пригожин приключи така наречен " марш на справедливостта " към Москва от южния град Ростов на Дон на 200 километра от столицата след намесата на Лукашенко.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР