Беларуският президент Александър Лукашенко твърди, че е разубедил руския си

...
Беларуският президент Александър Лукашенко твърди, че е разубедил руския си
Коментари Харесай

Лукашенко: Путин искаше да свети маслото на Пригожин заради бунта

Беларуският президент Александър Лукашенко твърди, че е разубедил съветския си сътрудник Владимир Путин да " свети маслото " на шефа на наемниците Евгений Пригожин поради протеста, тласнал Русия към революция, оповестява " Ройтерс ".

Първоначално Путин се зарече да смаже метежа, като го съпостави с военновременните разтърсвания, сложили началото на революцията през 1917 година и след това на гражданската война. Часове по-късно обаче според което на Пригожин и някои от неговите бойци беше позволено

Докато описваше съботния си диалог с Путин, Лукашенко употребява съветския престъпен диалект за ликвидиране на някого.

" Разбрах: беше взето брутално решение (и това беше подтекста на обръщението на Путин) на бунтовниците да им бъде светено маслото ", съобщи Лукашенко на среща с представители на своята войска.
 Лукашенко: Ако Русия се разпадне, Беларус ще загине под руините
Лукашенко: Ако Русия се разпадне, Беларус ще загине под руините

Беларус приведе армията си в цялостна бойна подготвеност

" Предложих на Путин да не бърза. Хайде, споделих му, да поговорим с Пригожин, с неговите командири. На което той ми отвърна: " Слушай, Саша, неефикасно е. Той даже не подвига телефона, не желае да разговаря с никого ".

Путин употребява същия израз на съветски и през 1999 година за чеченските сепаратисти, като и тогава се зарече да " им свети маслото " - коментар, който се трансформира в необятно употребена емблема на суровата му персона.

До момента Кремъл не е излязъл с коментар по отношение на изявлението на Лукашенко, което дава рядка визия за диалозите вътре в Кремъл, до момента в който Русия, по думи на самия Путин, върви към разтърсвания, невиждани от десетилетия.

Лукашенко, както остарял прочут на Пригожин, по този начин и непосредствен съдружник на Путин, съобщи, че е посъветвал съветския президент да " гледа по-далеч от носа си " и го е предизвестил, че елиминирането на Пригожин може да докара до всеобщ протест измежду неговите бойци.
 Путин благодари на Лукашенко за потушаването на метежа
Путин благодари на Лукашенко за потушаването на метежа

Пригожин изоставя Ростов на Дон

Беларуският водач добави и че личната му войска може да се възползва от опита на бойците на " Вагнер ", които според подписаното съглашение с Кремъл към този момент могат свободно да се придвижват в Беларус.

" Това е най-обученото поделение в армията. Кой би оспорил това? Моите военни също го схващат, а ние нямаме такива хора в Беларус ", изясни Лукашенко.

Беларуският водач съобщи на военните си, че " хората не схващат, че подхождаме към това по прагматичен метод. Те ( " Вагнер " ) са минали през това, ще ни опишат за оръжията - кое работи добре, кое работи зле ".

Пригожин приключи така наречен " марш на справедливостта " към Москва от южния град Ростов на Дон на 200 километра от столицата
 ISW: Лукашенко желае да управлява изкъсо силите на ЧВК
ISW: Лукашенко желае да управлява изкъсо силите на ЧВК " Вагнер "

Росгвардия ще получи тежки оръжия и танкове
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР