Беларуският президент Александър Лукашенко обвини САЩ и съюзниците им в

...
Беларуският президент Александър Лукашенко обвини САЩ и съюзниците им в
Коментари Харесай

Лукашенко обвини Запада в подклаждане на беларуска цветна революция

Беларуският президент Александър Лукашенко упрекна Съединени американски щати и съдружниците им в подстрекателство на всеобщите митинги против ръководството му, откакто по-рано през днешния ден сходно изказване изрече и шефът на съветското разузнаване, съобщи Асошиейтед прес.

В пространна тирада, произнесена през днешния ден пред висши длъжностни лица, депутати и ръководители на беларуски медии, Лукашенко насочи нападки против ръководените съгласно него от Съединени американски щати проекти за дестабилизиране на страната. Той съобщи, че американските съдружници в Европа вземат участие в тези опити, подготвяни от години.

Демонстранти в Беларус извършиха улиците за шеста поредна седмица, протестирайки против преизбирането с внушителна разлика на Лукашенко на изборите на 9 август. Протестиращите считат, че изборите са били фалшифицирани и упорстват на 26-годишното властническо ръководство на Лукашенко да се постави край.

Съединени американски щати и Европейският съюз обявиха, че изборите не са били нито свободни, нито почтени и приканиха Лукашенко да стартира договаряния с опозицията, апел, който той отхвърли, отбелязва АП.

" Произведохме избори и получихме резултати, и точка ", сподели Лукашенко пред представители на беларуския политически хайлайф и добави: " Сега е време да спрем да буним обществото ".

Лукашенко съобщи също, че нови президентски избори ще бъдат създадени, откакто бъде призната нова конституция.

Шефът на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин съобщи през днешния ден, че Съединени американски щати финансират и предизвикват митингите в Беларус, като играят основна роля в организирането им. Той сподели, че американски Неправителствени организации са отделили десетки милиони долари за финансиране на беларуски опозиционни групи, без обаче да показва доказателства.

В днешната си тирада пред представители на политическата върхушка на Беларус Лукашенко упрекна Чехия, Полша, Литва и Украйна в това, че оказват помощ за разпалването на митингите. Всички тези страни са отхвърляли сходни обвинявания от страна на беларуския президент в предишното, отбелязва АП.

 Лукашенко: Малко се позаседях на поста, само че не мога просто по този начин да си отида Виж още

" Беларуският сюжет от 2020 година година е композиция от най-ефективните технологии за дестабилизация от вида на " цветните революции ", които са били тествани в разнообразни страни. Очевидно се залага на мащаба и продължителността на митингите, на консумиране на нашите сили и изтощение на ресурсите. Знаем кой управлява и кой какво желае да реализира в Беларус и по тази причина не се отпускаме и сме подготвени да отговорим на всяко предизвикателство ", заключи Лукашенко.

Германският външен министър Хайко Маас, чиято страна сега ръководи Европейски Съюз, означи, че дружно с сътрудниците си от останалите страни членки ще имат среща в понеделник, на която ще бъде решено какви наказания могат да бъдат наложени по отношение на Беларус.

 НАТО отвърна на Лукашенко: Не трупаме войски на границата с Беларус Виж още

Поискал ли е Лукашенко оръжие от Путин

Лукашенко съобщи през днешния ден, че е изискал от съветския президент Владимир Путин да спомага за снабдяване на Беларус на няколко нови вида оръжия, съобщи ТАСС, като се базира на беларуската осведомителна организация БелТА.

" Помолих съветския президент за доставка на няколко нови типа въоръжение ", сподели Лукашенко в диалог с съветския министър на защитата Сергей Шойгу в Минск. Президентът не посочи, какви оръжия е изискал от Путин, показва Ройтерс.

" Можем да задържим обстановката под надзор освен в Беларус, само че и по границите ни ", добави Лукашенко, представен от БелТА.

По-късно представителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели в отговор на журналистически въпрос, че на договарянията с Владимир Путин беларуският водач Лукашенко не е повдигал тематиката за доставки на оръжие.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР