Беларуският президент Александър Лукашенко обвини днес Москва и Запада, че

...
Беларуският президент Александър Лукашенко обвини днес Москва и Запада, че
Коментари Харесай

Беларуският президент обвини Москва и Запада, че се опитват да дестабилизират страната му

Беларуският президент Александър Лукашенко упрекна през днешния ден Москва и Запада, че се пробват да дестабилизират страната му, съобщи Франс прес и означи, че това става ден след ареста на опозиционер на фона на акция против евентуалните противници на Лукашенко за президентските избори през август.

"Днес всички геополитически ползи са съсредоточени върху Беларус, както на Запада, по този начин и на Изтока ", съобщи Лукашенко на държавно съвещание. Наблюдавайки обстановката в последните дни, виждам, че избрани сили се засилват, разклащайки ситуацията в страната, сподели Лукашенко, представен от ТАСС.

Той увери, че управляващите са съумели да попречат на огромен проект за дестабилизиране на Беларус и образуване на всеобщи митинги от рода на Майдана в Киев.

Маските бяха свалени и то освен на някои марионетки у нас, а и на кукловодите им оттатък рамките на Беларус, акцентира Лукашенко, представен от организация БелТА.

Лукашенко изиска от новото беларуско държавно управление да търси нови пътища за икономическо развиване

Президентът направи това изказване след задържането през вчерашния ден на опозиционера Виктор Бабарико, упрекнат в машинация и пране на пари, както и на сина му Едуард, който е упрекнат в неплащане на налози.

Бабарико, някогашен шеф на локалното поделение на съветската "Газпромбанк ", разгласи желанието си да се състезава с Лукашенко на президентските избори на 9 август. Определяйки се като бранител на бизнесмените, той се впусна в президентската акция, критикувайки икономическата система, която значително се управлява от страната и е в рецесия, в подтекст на политически и петролни спорове с огромния съветски брат.

Лукашенко, който е на власт от 1994 година, упрекна Бабарико, че желае да приватизира страната, и загатна, че е финансиран от Москва.

Коментирайки обстановката, представителят на Кремъл Дмитрий Песков през днешния ден увери, че Москва не поддържа никой съответен претендент на беларуските избори на 9 август.

"Смятаме, че става въпрос за вътрешни работи на Беларус и не имаме намерение да се месим в тях ", сподели той.

И други опозиционери и евентуални противници на беларуския президент станаха цел на правораздаването и полицията в последните седмици. Популярният блогър Сергей Тихановски беше наказан за нарушение на публичния ред, брачната половинка му Светлана сподели, че са ѝ отправяни закани, а Микола Статкевич - историческа фигура на беларуската съпротива - излежава 15-дневна присъда затвор за присъединяване в неразрешена проява, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР