Беларуският президент Александър Лукашенко, наречен от Вашингтон навремето последния диктатор

...
Беларуският президент Александър Лукашенко, наречен от Вашингтон навремето последния диктатор
Коментари Харесай

В Беларус привържениците на Лукашенко се обръщат срещу него преди изборите

Беларуският президент Александър Лукашенко, наименуван от Вашингтон преди време последния деспот в Европа, е виждал митинги на приливи и отливи през своите 26 години на власт, само че не като тези, които се разгръщат в този момент измежду неговата нормална база на поддръжка. По данни на държавното управление и правозащитни групи полицията е арестувала стотици хора в опит да потуши антиправителствените митинги преди президентските избори на 9 август, оповестява Ройтерс.

Но измежду тези, които се афишират срещу него в обществените мрежи, са и няколко чиновници на полицията, които са постнали селфита на лицата си с надпис " Лукашенко не е моят президент ". Даже един от най-изтъкнатите спортисти в страната, който другояче е предан към обичащия спорта президент, обществено подлага на критика Лукашенко в " Инстаграм ", че ръководи страната като " игра без правила ".

" Кандидати са вкарани в пандиза, хората са със запушени уста. Това не е бъдещето на Беларус. Александър Григориевич - вие не сте моят президент ", е написал баскетболистът Никита Мешчеряков в пост, който след това е бил заличен.

Все отново 65-годишният някогашен шеф на совхоз по всяка възможност ще завоюва шести мандат, отбелязва Ройтерс. От 1995 година насам западни мониторингови организации не са определяли изборите в тази страна като свободни и почтени. Но гоненията може да осуетят напъните на Лукашенко да усъвършенства връзките си със Запада по време, когато връзките с обичайния съдружник Русия са обтегнати.

Според политическия анализатор Артьом Шрейбман разновидностите на Лукашенко за подсилване на властта му привършват. " Не виждам да спада протестното въодушевление. Даже дейностите на управляващите водят до още по-голямо възмущение. Основният сюжет е огромна ескалация на насилието ", споделя той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР