Беларуският президент Александър Лукашенко е готов за произвеждане на предсрочни

...
Беларуският президент Александър Лукашенко е готов за произвеждане на предсрочни
Коментари Харесай

Лукашенко не изключва произвеждането на предсрочни президентски избори в Беларус

Беларуският президент Александър Лукашенко е подготвен за производство на предварителни президентски избори в Беларус. Това съобщи самият той в изявление пред съветски медии, излъчено през днешния ден от телевизия Ар Ти, представена от ТАСС.

" Ако ще сменяме конституцията, би трябвало да впишем в нея реда за избиране на президент. Но (да впишем) настрана, и съм податлив на това, произвеждането на предварителни президентски избори. Не изключвам това ", сподели президентът.

Беларуският водач съобщи, че Общобеларуското национално заседание, което е планувано да се събере през декември или януари, може да дефинира датата за избори на президент, добавя Българска телеграфна агенция.

" Имаме още един сериозен орган - Общобеларуското национално заседание, " конгрес на беларуския народ ", по този начин го назовават. То се организира един път на пет години и най-вероятно ще се събере през декември, а в краен случай след новогодишните и коледните празници през януари...
Мисля, че то може да дефинира периодите на някои наши дейности, в това число за произвеждането на президентските избори, в случай че това се окаже доста належащо ", съобщи Лукашенко.

Беларуският президент съобщи, че в новата конституция е належащо да бъдат преразпределени пълномощията на държавните органи, само че мощната роля на президента би трябвало да бъде непокътната.

" Знаете, някои политици, изключително представители на обособени политически партии, наблягам - на обособени, в общи линии се сплотяват към това, че би трябвало да се преразпределят пълномощията сред държавните органи. Трябва. Но освен това би трябвало да помним - и Русия, и Беларус са славянски страни, където е нужен мощен водач, който да има избрани пълномощия. В това е силата му ", сподели Лукашенко.

" Ако на някой толкоз му се желае да бъде избиран (в парламента) по партийни листи, то за това в Беларус би трябвало да бъдат основани същински партии ", съобщи беларуският водач.

Той изяснява това с събитието, че " хората не са имали потребност от партии - и в този момент също нямат ".

Лукашенко съобщи, че се надява, че той и съветският президент Владимир Путин ще извлекат уроци от сегашната обстановка и няма да повтарят предходни неточности.

" Вземаме решения и доста от тях не осъществяваме, сподели беларуският водач. - Стигнахме до състояние да стартираме газови войни, млечни войни, бонбонени войни, петролни войни. Стигнахме до парадокс. Ето, че извлякохме, уповавам се, урок от тази обстановка, в това число и президентите на двете страни. Веднъж по време на договаряния с (руския президент) Владимир Владимирович Путин преди половин година, обсъждайки тази тематика, стигнахме до извода мнението, че можем да спорим по всички въпроси. Но защитата и сигурността са свято нещо. "

" Беларус ще влезе във война, в случай че от страна на Запада бъде осъществена експанзия против Русия през Беларус или наоколо до Беларус ", съобщи в изявлението Лукашенко.

Той сподели, че съгласно него в дадения миг към този момент е невероятно да се осъществят споразуменията за интеграция с Русия, които са планувани в контракта за основаване на съюзната страна, подписан през 1999 година от него и от тогавашния съветски президент Борис Елцин.

" Обстановката тогава беше друга. Сега пораснаха две нови генерации. Те са други. И през днешния ден е невероятно да се осъществя онази интеграция, която бе планувана от съюзния контракт. Затова с съветския президент (Владимир Путин) започнахме да обсъждаме по този начин наречените пътни карти. За да пригодим (разпоредбите на договора) към днешните условия и да изработим при днешните условия нови пътища за интеграция ", заключи Лукашенко.

В същото време Европейски Съюз номинира Светлана Тихановская и нейния брачен партньор Сергей за Нобелова премия за мир. Това предложи някогашният ръководител на Европейския съвет и някогашен полски министър председател Доналд Туск.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР