Беларуският президент Александър Лукашенко днес за първи път призна украинския

...
Беларуският президент Александър Лукашенко днес за първи път призна украинския
Коментари Харесай

Лукашенко призна Крим за руски

Беларуският президент Александър Лукашенко през днешния ден за първи път призна украинския полуостров Крим, анексиран от РФ през 2014 година, за съветски и съобщи, че в скоро време възнамерява да направи публично посещаване там, съобщи Франс прес.

Това се случва в миг на дълбока рецесия сред Беларус, съдружник на Москва, и Европейския съюз, който вкара наказания против Минск поради репресиите против невижданото протестно придвижване през 2020 година и упреква Александър Лукашенко в организирането на миграционната рецесия на границата с Полша и Литва.

Крим беше анексиран от Москва през март 2014 година след военна намеса и референдум за присъединение към Русия, разгласен за противозаконен от страна на Киев и Запада.

" Всички знаехме, че Крим де факто е съветски. След референдума Крим стана съветски де юре ", съобщи през днешния ден Александър Лукашенко в изявление за съветската организация РИА Новости. Той добави, че се е договорил с съветския президент Владимир Путин да дойде в Крим за взаимно публично посещаване, само че не уточни дата, като сподели, че чака решение от Кремъл. " Говорихме за това три пъти (с Владимир Путин) и той би трябвало да реши по кое време ще е най-практично, в най-топлото време, в идеалния миг ", съобщи Лукашенко и добави, че е споделил на Путин: " Когато ме поканите, тогава ще отидем ".

Според Лукашенко сходно пътешестване би означавало признание на Крим за съветска територия.

Макар и да е съдружник на Москва, Лукашенко до момента внимаваше да не заема безапелационна позиция в интерес на Русия в рецесията, която я опълчва от 2014 година на Украйна. Беларуският президент даже беше хазаин на мирните договаряния в Минск през 2015 година, довели до подписването на Минските съглашения за Източна Украйна, където силите на Киев са въвлечени в спор с проруските сепаратисти. След рецесията в връзките си с Европейски Съюз обаче Лукашенко се сближи с Путин, чиято поддръжка в този момент му е изключително значима.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР