Беларуският лидер Александър Лукашенко заяви ,че е готов да спре

...
Беларуският лидер Александър Лукашенко заяви ,че е готов да спре
Коментари Харесай

Лукашенко отново заплаши да врътне кранчето за транзит на газ към ЕС

Беларуският водач Александър Лукашенко съобщи,че е подготвен да спре преноса на съветски газ за Европейски Съюз, в случай че Полша затвори границата си с Беларус, съобщи съветската осведомителна организация РИА Новости, представена от Ройтерс.

Отношенията сред Минск и Брюксел са изострени поради мигрантската рецесия по границата сред Полша и Беларус. От Европейски Съюз упрекват някогашната руска република, че транспортира мигранти от Близкия изток по границата и с блока и ги предизвиква да минават в Полша, Литва и Латвия. Беларус отхвърля обвиняванията.

Междувременно през днешния ден полският министър на защитата съобщи, че беларуското аташе по защитата е било привикано, откакто светлини, сложени от полски бойци край град Тереспол, са били развалени от изстрели с въздушни оръдия.

„ Провокациите на беларуските служби са безусловно неприемливи “, написа министърът Мариуш Блашчак в Twitter.

От външното министерство на Беларус не са коментирали обстановката.

Президентът на Полша Анджей Дуда подписа във вторник нови разпореждания, позволяващи на държавното управление да ограничи достъпа до региони към границата с Беларус. Законът влезе в действие в сряда, заменяйки изключителното състояние, което изтече в среднощ във вторник.

От Кремъл пък обявиха, че Беларус и неговият президент Александър Лукашенко са се озовали под „ невиждан и безпочвен напън “ и че Русия се надява това да не провокира дефицит на съветски газови доставки до Европа през Беларус.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР