Беларуският журналист и опозиционер Роман Протасевич, арестуван в неделя след

...
Беларуският журналист и опозиционер Роман Протасевич, арестуван в неделя след
Коментари Харесай

Роман Протасевич, от млад активист до черната овца на беларуския режим

Беларуският публицист и опозиционер Роман Протасевич, задържан в неделя след отклоняването на самолета на " Райънеър ", на чийто ръб се намираше и който беше заставен да кацне в Минск, е почнал от младеж дейна политическа активност в интернет.

Роден на 5 май 1995 година, съгласно беларуските управляващи, година откакто Александър Лукашенко застава отпред на тази някогашна руска република през 1994 година, той напусна Беларус през 2019 година, разделяйки живота си сред Литва и Полша, два центъра на намиращите се в заточение беларуски опозиционери.

Още като възпитаник в гимназията, през септември 2012 година, на 17 години, той е задържан и обичай от служители на реда в цивилни облекла по време на серия от репресии преди парламентарните избори, описа преди време на Агенция Франс Прес младият опозиционер, който през днешния ден е на 26 години.

" Полицаите ме удряха в бъбреците и черния дроб, по-късно три дни пикаех кръв. Заплашиха да ме обвинят в неразкрити убийства ", съобщи той. Бил освободен след неколкочасов разпит, тъй като по това време бил малолетен.

По време на разпита сътрудниците на беларуските служби за сигурност - към момента наричани Комитет за Държавна сигурност (на СССР) както по руско време - са му желали паролите за онлайн групи.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР