Беларуският журналист дисидент Роман Протасевич, задържан миналия месец, след като

...
Беларуският журналист дисидент Роман Протасевич, задържан миналия месец, след като
Коментари Харесай

Беларуската телевизия излъчи запис с разпит на Роман Протасевич

Беларуският публицист отстъпник Роман Протасевич, арестуван предишния месец, откакто самолетът му беше заставен да кацне в Минск, съобщи в излъчен по държавната телевизия запис на разпит, че няма смисъл опозицията да приканва за улични митинги, съобщи Ройтерс.

Във втората си поява, откакто на 23 май самолетът на " Райънеър ", с който пътуваше, беше заставен от управляващите да кацне в Беларус, Протасевич изглеждаше спокоен и пушеше, до момента в който разговаряше за опозицията с незнаен събеседник.

" Това в този момент просто не е никаква (протестна) интензивност ", сподели 26-годишният мъж в записа, в който беше повторено изказванието на Беларус, че самолетът е трябвало да бъде отклонен след бомбена опасност от Хамас. Палестинската формация отхвърли да е забъркана в случая.

" Точно в този момент не може да има такава интензивност ", сподели Протасевич. " Когато бях във Вилнюс, намерено заявих, че уличните митинги не са нужни. Най-малкото би трябвало да изчакаме икономическата обстановка да се нагорещи задоволително, с цел да изкара хората на улицата за чиния чорба. "

Беларуската съпротива към този момент не е коментирала разпита на Протасевич. Опозицията съобщи, че излъчените признания на съветската гражданка София Сапега, приятелката на Протасевич, която също беше арестувана след насилственото кацане, наподобява са били направени под насила.



Съдилища в Беларус към днешна дата са категоризирали като екстремистки съвсем 60 канала и чатове в " Телеграм ", заяви през днешния ден министерството на вътрешните работи на страната, представено от ТАСС. " Към 3 юни по решение на съдилища за екстремистки са избрани 34 канала и 24 чатове в " Телеграм ", се показва в известието на ведомството.

От вътрешното министерство подсетиха, че разпространяването на информация посредством репостване от тези мрежи в интернет се преследва според закона. " Съхраняването на екстремистки материали, както и абонирането за канали и чатове в " Телеграм ", избрани като екстремистки, водят до привличане към административна отговорност ", посочи беларуското вътрешно министерство.

Генералната прокуратура на Беларус през днешния ден заяви също по този начин за категоризирането като екстремистка на информацията на още един канал в " Телеграм " - " Жодино за живота чат ".

Първият канал в " Телеграм ", който бе избран за екстремистки в Беларус, стана каналът на Роман Протасевич Nexta ( " Нехта " ). С Решение на Върховния съд на страната от 20 октомври 2020 година каналът и неговото лого са избрани за екстремистки, а на неговия създател Степан Путило и някогашният му основен редактор Роман Протасевич бяха повдигнати обвинявания за образуване на всеобщи вълнения и групови дейности, придружени с непокорство на нарежданията на държавните органи, а също за подстрекателство към обществена омраза, отбелязва ТАСС. Протасевич бе задържан от беларуските управляващи на 23 май, откакто пътническият аероплан, с който пътуваше от Атина за Вилнюс, бе отклонен и заставен да кацне в Минск, под претекст за бомбена опасност.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР