Беларуският автократ Александър Лукашенко смени шефовете на службите си за

...
Беларуският автократ Александър Лукашенко смени шефовете на службите си за
Коментари Харесай

Лукашенко с чистка на началниците на службите в Беларус, сближил се с Русия

Беларуският автократ Александър Лукашенко смени шефовете на службите си за сигурност и съобщи, че е бил реализиран прогрес във връзка с проектите за доближаване сред Москва и Минск, осведоми " Франс прес ".

Лукашенко, който е под голям напън от протестиращите да се отдръпна след противоречивите избори предишния месец, смени ръководителите на службата за сигурност Комитет за Държавна сигурност (на СССР), Съвета за сигурност и Комитета за държавен надзор.

Кадровата рокада беше оповестена по време на визитата на съветския министър-председател Михаил Мишустин, който се трансформира в най-високопоставения московски управник, който направи обществено посещаване в Беларус, откакто избухна политическата рецесия поради противоречивите президентски избори на 9 август.

Десетки хиляди излизаха по улиците в продължение на седмици в невиждани митинги против 26-годишното ръководство на Лукашенко.

Мустакатият автократ отхвърли да се отдръпна от властта и вместо това потърси поддръжка от Кремъл.

През последните години Кремъл упорства за по-тясна икономическа и политическа интеграция сред двете някогашни руски страни, само че до момента Лукашенко се противопоставяше на обединяването.

Днес той уточни, че може да е отворен за доближаване на страните.

" Договорихме се " по въпроси, по които Русия и Беларус " не можаха да се схванат по-рано ", споделил Лукашенко на Мишустин, добавяйки, че митингите на опозицията били " урок " за двете страни.

" Този ​​урок ни подтикна да създадем съответни изводи ", посочи той.

Лукашенко добави, че възнамерявал да " сложи точка на всички проблеми, които са доста чувствителни и деликатни за двете страни, когато се срещне с съветския президент Владимир Путин в Москва през идващите няколко седмици.

Мишустин, който дойде с огромна делегация, приветства проектите за доближаване на връзките.

" Виждаме прогрес по доста въпроси ", сподели той на Лукашенко, добавяйки, че бъдещата им " съюзна страна " ще помогне за премахването на " ненужните " търговски бариери.

Беларус, някогашна руска република, намираща се сред Русия и Европейския съюз, от години разчита на Москва за на ниска цена нефт и заеми.

Двете страни образуваха номинален " съюз " с тясно комерсиално и военно съдействие, само че Кремъл се стреми към по-дълбока интеграция.

Лондонският анализатор Марк Галеоти допусна, че кадровите рокади в службите демонстрират, че промяната на шефа на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Валери Вакулчик с Иван Тертел, който до момента е оглавявал комитета за държавен надзор, е осъществена под натиска на Москва.

" Бившият началник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Вакулчик беше гневен страж против проникването на Москва ", написа той в " Туитър ", добавяйки, че Тертел има по-добри връзки с съветската специфична работа ФСБ (бившето руско КГБ).
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР