Беларуският активист Алес Бяляцки и две правозащитни организации от Украйна

...
Беларуският активист Алес Бяляцки и две правозащитни организации от Украйна
Коментари Харесай

Нобел за мир е присъден на правозащитниците от Украйна, Беларус и Русия

Беларуският деятел Алес Бяляцки и две правозащитни организации от Украйна и Русия са най-новите лауреати на Нобеловата премия за мир.

В Русия премията е дадена на " Мемориал " - най-старата правозащитна организация в страната, учредена от, която беше неразрешена през декември 2021 година от съветския съд. Самият Сахаров е притежател на Нобелова премия за мир от 1975 година

От Украйна " Нобел " ще получи Центърът за цивилен свободи.

Призът се присъжда на бранителите на гражданските права в трите страни, които са директно наранени от военната инвазия на Владимир Путин в Украйна и десетилетното смазване на опозиционните гласове в Русия и Беларус.

" Носителите на премията за мир съставляват гражданското общество в своите страни. Дълги години те се застъпваха за правото да се подлага на критика властта и защитаваха фундаменталните права на жителите ", се споделя в позицията на Нобеловия комитет.

" Те поставиха забележителни старания за документирането на военните закононарушения, нарушаванията на човешките права и злоупотребата с власт. В същото време те демонстрираха и значимостта на гражданското общество за мира и демокрацията ", написа още в обявлението на премията за мир.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР