Беларуските власти потвърдиха вчера смъртта на демонстрант, задържан на протест

...
Беларуските власти потвърдиха вчера смъртта на демонстрант, задържан на протест
Коментари Харесай

Беларуските власти потвърдиха смъртта на един задържан демонстрант

Беларуските управляващи потвърдиха през вчерашния ден гибелта на стачкуващ, арестуван на митинг против преизбирането на президента Александър Лукашенко, предадоха Българска телеграфна агенция и Франс прес.

Това е втората жертва на репресивните дейности на полицията от началото на всеобщите митинги против резултатите на беларуските президентски избори, означи организацията.

В свое официално съобщение следственият комитет на страната уточни, че 25-годишният стачкуващ е умрял в болница в Гомел, откакто е бил арестуван в неделя по време на неразрешена проява. Според източника, който не прецизира датата на гибелта, здравословното му положение "внезапно се е влошило ", до момента в който е бил в ареста.

Сблъсъците взеха също една жертва в Минск, а полицията заяви, че е разкрила огън с бойни патрони в Брест, където има един ранен.

Полицаи в Беларус стрелят по стачкуващи с същински патрони

Служител на беларуската пътна полиция пострада в центъра на Минск. Той е прегазен от автомобил, заяви пресслужбата на вътрешното министерство, представена от ТАСС.

Според известието "на служителя на милицията е оказана здравна помощ и той е настанен в болница ".

По-късно пресслужбата заяви за още един случай на прегазен правоохранител в град Барановичи.

В самия център на беларуската столица метростанциите бяха затворени нощес, а уличното придвижване изцяло спряно. На няколко основни улици бяха ситуирани доста чиновници на полицията.

Близо до метростанция "Уруче " в североизточната част на Минск протестиращите оформиха жива верига, само че бяха разпръснати и бити от служителите на реда, заяви кореспондент ан Агенция Франс Прес.

Десетки дами също оформиха живи вериги в други елементи на беларуската столица, с цел да осъдят полицейските репресии против стачкуващи, протестиращи против преизбирането в неделя на Лукашенко, който е на власт от 26 години.

Върховният комисар на Организация на обединените нации за човешките права Мишел Бачелет осъди репресиите в Беларус против мирните митинги, съобщи Ройтерс. Тя заяви, че съгласно информацията, с която разполага, близо 6000 души са били арестувани от полицията през последните три дни на демонстрации, в това число минувачи и малолетни. Бачелет сподели, че всеобщите арести са очевидно нарушаване на интернационалното право.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР