Беларуски защитник на правата на човека и две граждански групи

...
Беларуски защитник на правата на човека и две граждански групи
Коментари Харесай

Защитници на правата на човека от Беларус, Русия и Украйна с Нобелова награда за мир

Беларуски бранител на правата на индивида и две цивилен групи от Русия и Украйна са удостоени с Нобеловата премия за мир за 2022 година, заяви Норвежкият нобелов комитет в петък.

Лауреатите " в продължение на доста години са насърчавали правото да се подлага на критика властта и да се пазят главните права на жителите " и са " положили изключителни старания да документират военни закононарушения, нарушавания на човешките права и корист с власт ", се споделя в изказването.

Наградата получиха беларуският деятел деец Алес Беляцки, групата " Мемориал ", която беше закрита от Русия предходната година, и Украинският център за цивилен свободи.

Беляцки е създател на правозащитната група " Вясна " (Пролет) и гневен критик на беларуския президент Александър Лукашенко. Той също по този начин упрекна Русия, че е подкрепила беларуския водач по време на всеобщите митинги в страната през 2020 година, които започнаха, откакто Лукашенко беше избран отново на избори, които съгласно опозицията бяха подправени. През същата година Швеция присъжда на деятеля премията " Right Livelihood Award ", която се счита за опция на Нобеловата премия за мир.

Беларуските правоприлагащи органи арестуват Беляцки през 2021 година по обвинявания в укриване на налози и от този момент го държат в предварителния арест. Поддръжниците му считат, че 60-годишният мъж е пандизчия на съвестта.

" Мемориал " е една от най-старите групи за отбрана на правата на индивида в модерна Русия, основана през 1989 година, с цел да запази паметта на жертвите на сталинските чистки. С течение на годините неправителствената организация все по-често се занимава с политическа активност и влиза в несъгласие със законите в Русия.
През 2016 година тя беше оповестена за задграничен сътрудник, защото Москва я упрекна, че получава пари от задгранични източници, до момента в който се занимава с вътрешни политически действия.

Миналата година съд забрани на групата да работи в Русия, като се базира на многократни нарушавания на разпоредбите, които се ползват за задграничните сътрудници. Мемориал и неговите поддръжници настояват, че групата е била жертва на политическо гонене.

Центърът за цивилен свободи в Украйна действа от 2007 година насам.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР