Беларуски художник и критик на президента е починал в затвора,

...
Беларуски художник и критик на президента е починал в затвора,
Коментари Харесай

Беларуски художник и критик на Лукашенко почина в затвора

Беларуски художник и критик на президента е умрял в пандиза, където е излежавал петгодишна присъда, съобщи Асошиейтед прес, като се базира на правозащитници и на брачната половинка му.

57-годишният Алес Пушкин е умрял в пандиза в Гродно, Западна Беларус, по незнайна причина, макар че съгласно правозащитния център " Вясна " няма данни да е страдал от заболяване.  

Съпругата му Янина Демуч съобщи пред АП, че той е умрял в интензивно поделение към пандиза при неразбираеми условия.

Беларуските управляващи не са коментирали случая.

Пушкин беше художник и аниматор, който засягаше политически тематики и постоянно подлагаше на критика Лукашенко в творбите си. 

Така да вземем за пример Пушкин изрисува фреска в черква в беларуския град Бобр, на която Лукашенко е изобразен в пъкъла, заобиколен от полиция за битка с безредиците.

През 1999 година Пушкин бе наказан на две години затвор поради акцията " Тор за президента ", при която прекатурна каруца с тор на входа на президентската канцелария в Минск.

Пушкин беше деен участник в митингите на опозицията. През март 2021 година той бе задържан и по-късно получи присъда от пет години затвор за подбудителство на ненавист и " опозоряване на държавни знаци ". 

По време на произнасянето на присъдата Пушкин се е съблякъл в символ на митинг, поради което бе изпратен в карцер за 13 дни.

По данни на " Вясна " в Беларус има към 1500 политически пандизчии, измежду които е и носителят на Нобелова премия за мир Алес Беляцки, отбелязва АП, представена от Българска телеграфна агенция. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР