Беларуската полиция заяви днес, че е извършила арести и е

...
Беларуската полиция заяви днес, че е извършила арести и е
Коментари Харесай

Арести и водно оръдие срещу протестиращите в Минск

Беларуската полиция съобщи през днешния ден, че е направила арести и е употребила водно оръдие против стачкуващите, излезли още веднъж с десетки хиляди из улиците на Минск, протестирайки против фалшифицираното съгласно тях преизбиране на президента Александър Лукашенко на 9 август, съобщи Франс прес.

Безпрецедентното протестно придвижване събира всяка неделя от този момент десетки хиляди стачкуващи макар репресиите на управляващите. Днес следобяд съветската организация Интерфакс заяви за над 100 000 участници в шествие, отдадено този път на " политическите пандизчии " в страната, добавя Българска телеграфна агенция.

Независимият беларуски новинарски уебсайт Tut.by осведоми за десетки хиляди протестиращи и популяризира фрагменти с внушителни колони стачкуващи и море от знамената на опозицията. Също като всяка неделя управляващите изпратиха на мястото мнозина бойци от силите за битка с вълнения и бронирани коли. Те лимитират достъпа до мобилен интернет и придвижването на превоза, с цел да попречват хората да се съберат.
 Снимка: БТА/AP
" В Минск бе употребявано водно оръдие ", съобщи за Агенция Франс Прес говорителката на беларуското вътрешно министерство Олга Чемоданова и добави, че полицията е задържала хора, без да посочи какъв брой са те. Правозащитници от центъра " Вясна " оповестиха, че разполагат с информация все още за 103-ма участници в митинга. Центърът разгласява на уеб страницата си лист с имената им, който непрекъснато се обновява, съобщи ТАСС. Сред арестуваните е членът на опозиционния координационен съвет Олга Шпарага.

В петък Минск анулира акредитациите на всички задгранични медии, което затруднява отразяването на митингите, напомня Агенция Франс Прес.  Снимка: БТА/AP
Много жители са получили също така послания от вътрешното министерство с предизвестие да не вземат участие в неразрешени събирания. " Не правете неточност! ", се споделя в тях.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР