Беларуската нефтена компания БНК ще внесе до края на месеца

...
Беларуската нефтена компания БНК ще внесе до края на месеца
Коментари Харесай

Беларус започва внос на нефт от Норвегия

Беларуската нефтена компания Български национален комитет (българска политическ ще внесе до края на месеца норвежки нефт от находището Johan Sverdrup. Той ще бъде доставен през литовското пристанище Клайпеда, съобщи Reuters.

Очаква се норвежкият танкер Breiviken, претрупан с 80 000 тона нефт, да дойде в Клайпеда на 22 януари. Оттам суровината ще бъде доставена в Новополоцк, в рафинерията " Нафтан ", посредством железопътен превоз. По данни на Reuters, след първата пратка Беларус има желание да продължи доставките.

Норвежкият нефт, който ще Беларус ще внесе, е сравним със сорта Urals.

Беларуският уебсайт Tut.by написа, че железопътните доставки от Клайпеда ще костват към 20 $ за звук, което е доста по-скъпо от превозването по водопровод.

Предполага се, че продавач на норвежкия нефт е френската компания Total.

Сделката е подписана на фона на различията сред Минск и Москва за цената на енергийните доставки. В началото на януари Русия приключи износа на петрол за Беларус. Москва употребява енергийните доставки като инструмент за напън против беларуските управляващи, които отхвърлят да пристъпят към основаване на обща съюзна страна с Русия.

Беларус внася 23-24 милиона тона съветски петрол годишно. Вътрешното ползване по експертни оценки е към 6 милиона тона, останалото количество е за преправка и експорт. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР