Беларуска държавна телевизия за първи път излъчи интервю с вкарания

...
Беларуска държавна телевизия за първи път излъчи интервю с вкарания
Коментари Харесай

Роман Протасевич се призна за виновен в организиране на бунтове в Беларус

Беларуска държавна телевизия за първи път излъчи изявление с вкарания в пандиза опозиционен блогър Роман Протасевич, съобщи ДПА.

В изявлението, излъчено през вчерашния ден вечерта по телевизия ОНТ (Общонационалната телевизия), 26-годишният блогър признава, че е провел митинги против беларуския президент Александър Лукашенко. В същото изявление Протасевич споделя, че се възхищава от Лукашенко, съобщи Българска телеграфна агенция.

Опозиционерът признава, че е заговорничил за събаряне на беларуския президент, като е провел " протести " и се отмята от предходните си сериозни оценки за Лукашенко, съобщи Ройтерс. " Много съм подлагал на критика Александър Григориевич, само че започнах да разбирам, че той постъпва вярно и аз сигурно го почитам ", декларира той в 90-минутния запис.

Майката на Протасевич, Наталия Протасевич, която живее в Полша, съобщи през днешния ден, че изявлението е резултат от подлагането на сина й на изтезания в пандиза.

" Дори не мога да си показва методите на мъчение, както психическо, по този начин и физическо, на които синът ми е подложен сега. Една майка надали може да преживее по-голямо изтезание ", съобщи пред ДПА 46-годишната Протасевич.

Интервюто е дълго към час и половина и в него блогърът, на моменти с трептящ глас, предявява обвинявания против други членове на беларуската съпротива.

Родителите на Протасевич към този момент показаха съмненията си, че синът им е изтезаван в пандиза, с цел да бъде изтръгната от него информация.

Беларуският президент Александър Лукашенко принуди пътническия аероплан, летящ от Гърция за Литва, на борда на който се намираше Протасевич, да се отклони от маршрута и да кацне изключително в Минск. Блогърът беше задържан на летището в Минск.

Роман Протасевич сигурно е бил подложен на изтезания и интернационалната общественост не би трябвало да има вяра на изказванията му, изтръгнати с мъчения, съобщи лидерката на беларуската съпротива Светлана Тихановска във връзка изявлението. " Всички сходни видеозаписи се вършат в изискванията на практикуване на напън. (Чрез използването на насилие) можете да накарате човек да каже всичко, което пожелаете ", съобщи през днешния ден Тихановска на конференция във Варшава, представена от ДПА.

Част от изявлението може да видите.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР