Беларус започва съдебен процес срещу носителя на Нобелова награда за

...
Беларус започва съдебен процес срещу носителя на Нобелова награда за
Коментари Харесай

Беларус съди нобелов лауреат за мир

Беларус стартира правосъден развой против носителя на Нобелова премия за мир Алес Беляцки, оповестява " Ройтерс ".

Той е изправен пред 12 години затвор по дело, което неговите съдружници смятат за политическо отмъщение за правозащитната му активност.

60-годишният мъж, който е съосновател на правозащитната организация " Вясна-1996 ", е един от най-известните беларуси, които бяха хвърлени в пандиза по време на жестокото потушаване на антиправителствените митинги, избухнали през лятото на 2020 година

Беляцки, който през октомври си подели Нобеловата премия за мир с съветската правозащитна група " Мемориал " и украинския Център за цивилен свободи, беше задържан през 2021 година дружно с двама свои сътрудници от " Вясна-1996 ".

Тримата могат да получат от 7 до 12 години затвор по обвинявания във финансиране на митинги и контрабанда на пари. Беляцки не е коментирал обществено обвиняванията и на юриста му е неразрешено да разкрива информация по случая.

Четвърти правозащитник, избягал от Беларус, е задочно разследван по същото дело.

" Вясна-1996 " пое водеща роля в даването на правна и финансова помощ на стотици беларуси, които бяха хвърлени в пандиза по време на масовите митинги, избухнали, откакто дългогодишният водач Александър Лукашенко, който е отпред на страната от 1994 година, разгласи съкрушителна победа на изборите през 2020 година

" Обвиненията против нашите сътрудници са свързани с тяхната правозащитна активност, даването на помощ от правозащитния център " Вясна " на жертвите на политически стимулирано гонене ", обясниха от групата по случая.

Делото трябваше да стартира в 9.00 часа месно време в съд в беларуската столица Минск.

Беляцки и сподвижниците му са наречени " политически пандизчии "  от техни сътрудници бранители на правата. По техни калкулации в беларуските затвори има към 1500 политически пандизчии.

Те показват, че около 50 000 души са били арестувани за присъединяване в протестите или за рецензии към управляващите от 2020 година насам.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР