Беларус забранява на гражданите да подновяват паспортите си в чужбина, всявайки страх сред избягалите от репресиите

...
Авторитарният президент на Беларус забрани на гражданите да подновяват паспортите
Коментари Харесай

Авторитарният президент на Беларус забрани на гражданите да подновяват паспортите си, докато са в чужбина, което може да принуди онези, които избягаха от страната на фона на нарастващите репресии, за да се върнат, за да запазят документите си за пътуване

ByABC News, 5 септември 2023 г., 12:11 ч. Изборите, които върнаха президента Александър Лукашенко на поста, доведоха до жестоки репресии срещу политическата опозиция.

Изборните резултати бяха широко смятани за манипулирани.

Указът на Лукашенко гласи, че беларуски паспорт може само да бъде подновен, когато притежателят му е бил регистриран жител преди да напусне страната.

Опозиционният лидер Светлана Цихановская, която избяга в Литва, след като предизвика Лукашенко на изборите през 2020 г., предупреди беларусите, казвайки, „дори паспортът ви да изтече, не трябва да се връщате в родината си, ако рискувате да бъдете преследвани.“ така наречените „чуждестранни паспорти“ за беларуси, които им позволяват да останат в тези страни.

Беларуската правозащитна група Viasna казва, че повече от 1500 души в момента са зад решетките като политически затворници.

Журналисти и активисти в Беларус са изправени пред широкомащабни репресии след гласуването през август 2020 г., което даде на Лукашенко шести мандат.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР