Беларус забрани на гражданите си да напускат територията на страната

...
Беларус забрани на гражданите си да напускат територията на страната
Коментари Харесай

Забраниха на гражданите на Беларус да напускат страната по с...

Беларус забрани на жителите си да напущат територията на страната по суша. Правилото не важи за хората, които имат позволение за непрекъснат престой в непозната страна. Опозицията назова това ограничаване нарушение на закона, съобщи Франс прес.

В оповестено през днешния ден известие в Twitter беларуската работа за гранична защита сподели, че позволение за краткотрайно престояване в непозната страна не съставлява претекст за пътешестване в чужбина.

Беларус вкара през декември 2020 година ограничавания за пътуванията в чужбина. Като причина за това бе изтъкната пандемията от ковид. Гражданите имаха право до момента да напущат страната си единствено един път на всеки шест месеца.

" Режимът на Лукашенко фрапантно ограничи правото на беларусите да пътуват с изказванието, че някои претекстове не са задоволителни за овакантяване на Беларус ", разяснява в " Туитър " Валерий Ковалевски.

" Конституцията обаче не планува никакво изискване ", сподели той и добави, че това е " безусловно нарушение на закона ".

Пътуванията по въздух остават свободни, само че вероятните дестинации са лимитирани, откакто Европейски Съюз забрани беларуски самолети да употребяват неговото въздушно пространство. Няколко десетки беларуси избягаха от страната си през последните месеци поради репресиите на властта против антиправителствени стачкуващи. Съседна Литва издаде на редица беларуски дисиденти шестмесечни визи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР