Беларус трябва да даде свободен достъп, включително до затворите, на

...
Беларус трябва да даде свободен достъп, включително до затворите, на
Коментари Харесай

Съветът на ООН по правата на човека призова Беларус да допусне наблюдател на организацията

Беларус би трябвало да даде свободен достъп, в това число до пандизите, на специфичния докладчик на Организация на обединените нации за правата на индивида в Беларус Анаис Марин, прикани Съветът на Организация на обединените нации по правата на индивида в резолюция, представена от ДПА.

Резолюцията, която приканва за по-внимателен мониторинг на хипотетичните нарушавания на правата на индивида, осъществени в Беларус, беше призната с 23 гласа "за ", 2 гласа "против " (Еритрея и Венецуела) и 22 "въздържали се ". Русия, която няма право на глас като наблюдаващ, предложи 17 ремонти на резолюцията, само че всички те бяха отхвърлени.

Документът беше импортиран от Германия от името на Европейски Съюз. В него се приканва още управляващите в Минск "да стартират разговор с политическата съпротива, в това число гражданското общество и Координационния съвет, с цел да подсигуряват ценене на законите за правата на индивида, в това число на гражданските и политическите права ", оповестява ТАСС.

Съветът по правата на индивида възнамерява да организира "интерактивен разговор " за обстановката в Беларус. Върховният комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида Мишел Бачелет получава мандат да "извърши обстоен мониторинг на обстановката в региона на правата на индивида " след извършените президентски избори и би трябвало да приготви до края на годината промеждутъчен вербален отчет с рекомендации, след което ще бъде извършен интерактивен разговор.

Освен това тя би трябвало да приготви изчерпателен писмен отчет, който ще бъде разискван на идната сесия на Съвета през първата половина на 2021 година.

В резолюцията на Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида се показва страдание, че на извършените президентски избори беларуските управляващи не са изпълнили отговорностите си в областта на изборните права на жителите, отбелязва ТАСС.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР