Беларус ще домакин на мисия на Международната агенция за атомна

...
Беларус ще домакин на мисия на Международната агенция за атомна
Коментари Харесай

Беларус ще е домакин на мисия на Международната агенция за атомна енергия

Беларус ще хазаин на задача на Международната организация за атомна сила (МААЕ) за физическа отбрана на нуклеарните материали (IPPAS) в близко бъдеще. Това стана ясно от изявление на ръководителя на Департамента за нуклеарна и радиационна сигурност на Министерството на изключителните обстановки на Беларус (Госатомнадзор) Олга Луговская.

„ Мисиите са инструментариумът, посредством който МААЕ прави оценка по какъв начин са изпълнени всички условия за нуклеарна и радиационна сигурност. Беларус одобри огромен брой задачи, ние отговорихме на предложенията на МААЕ и сами бяхме основатели на такива. Само след няколко седмици ще приемем задачата IPPAS. През четвъртото тримесечие на годината ще има следваща задача за интегрирана оценка на регулаторната инфраструктура (IRRS) “, сподели пред публицисти Луговская.

Беларус чака и европейска партньорска инспекция в края на август. Страната организира доброволни стрес проби на Беларуската АЕЦ по процедурата на Европейския съюз, като бе оценено съществуването на „ граници на сигурност “ над условията, открити от националното законодателство.

Въз основа на резултатите от стрес тестванията, националният регулатор Госатомнадзор приготви народен проект за деяние, който обобщава както рекомендациите от резултатите от националната експертиза, по този начин и тези на европейските специалисти. Първата АЕЦ в Беларус, която ще е с два реактора ВВЕР-1200, се построява покрай град Островец. На 10 юни т.г. в страната бе подписан приемен протокол за въвеждане в употреба на първи енергоблок.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР