Беларус обмисля набиране на нови заеми от Русия на фона

...
Беларус обмисля набиране на нови заеми от Русия на фона
Коментари Харесай

Лукашенко поиска от Путин още 3,5 милиарда долара

Беларус обмисля набиране на нови заеми от Русия на фона на глобите, които отрязват стопанската система от основни източници на задгранична валута.

Минск договаря за държавен заем, както и за нови пари от Евразийския фонд за стабилизация и развиване, който е запълнен на 90% с съветски капитал, сподели в четвъртък първият вицепремиер на Беларус Николай Снопков, написа Finanz.ru.

„ Общата сума на желаните средства е 3,5 милиарда $ “, сподели той на среща с Александър Лукашенко за противодействието на западните наказания. Новите съветски заеми " ще дават опция да се компенсират падащите европейски пари за рефинансиране на дълга ", сподели Снопков (цитиран от БелТА).

През 2022 година Беларус ще би трябвало да изплати 3,3 милиарда $ външни заеми, а през 2023 година - 4,7 милиарда $, дружно с лихвените заплащания за обслужване.
В същото време притокът на задгранична валута в стопанската система се срутва заради наказания: Европейски Съюз спря да купува всички беларуски петролни артикули, а Съединени американски щати вкараха ограничения против Беларускалий, забранявайки транзакциите в долари за своя търговец (Белоруска поташна компания, BPC).
В допълнение, петият пакет от наказания удари белоруския народен дълг, като крепко заключи вратата към международните финансови пазари за Лукашенко.

В резултат на това имаше „ пряк риск от опцията за рефинансирането му, в това число за държавни заеми в задгранична валута “, сподели Снопков.
Повечето интернационалните финансови организации отхвърлиха да си сътрудничат с Беларус, няма други благоприятни условия за привличане на капиталови средства, рапортува той на Лукашенко, като добави, че „ единственият източник на развиване и стопански напредък са вътрешните запаси и вътрешните запаси “.

Обемът на тези запаси в задгранична валута е нищожен. Към 1 декември Националната банка регистрира съществуването на 8,744 милиарда щатски $ в златните и валутните запаси. В същото време повече от половината от сумата се пада на злато и неликвидни активи, а действителната валута на централната банка на Беларус е на половина по-малко - 3,944 милиарда $. Тези пари едвам стигат за една година заплащания по външни заеми.
В петък, 10 декември, Лукашенко организира следващ телефонен диалог с съветския президент Владимир Путин и, съгласно личната му пресслужба, разиска " провокациите, зараждащи пред двете страни ".

Ден по-рано Путин осъди изказванията, че Беларус е " на надбавка " от Русия, като ги назова погрешни и неприемливи.
Той съобщи, че основаването на съюзната страна е дълъг и внимателен развой, който изисква изключителна подготвеност.
Миналия август Путин даде 1,5 милиарда $ на Лукашенко, чийто режим съвсем рухна след митинги в отговор на непризнатите от Запада избори. През 2021 година Беларус получи още 1 милиард $ заеми и отсрочено погасяване на остарели задължения. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР