Беларус е готова за конструктивно взаимодействие и сътрудничество с Европейския

...
Беларус е готова за конструктивно взаимодействие и сътрудничество с Европейския
Коментари Харесай

Беларус има готовност за сътрудничество с ЕС по нелегалната миграция

Беларус е подготвена за градивно взаимоотношение и съдействие с Европейския съюз по въпроса за незаконното прекосяване на границата от мигранти.

Това се показва в коментар на пресслужбата на външното министерство на Беларус, съобщи БНР. Той е по отношение на изказването на делегацията на Европейския съюз в страната за демарша на беларуското външно министерство по отношение на противозаконните пресичания на границата от републиката към Европейски Съюз.

" Беларус е подготвена за и съдействие с Европейски Съюз по този въпрос. За нас границата постоянно е линия на съдействие, а не на различия ", се споделя в коментара.
 Борел: Европейски Съюз ще приема самостоятелно бежанци от Афганистан Борел: Европейски Съюз ще приема самостоятелно бежанци от Афганистан
Предоставянето на леговище в Европейския съюз на бежанци от Афганистан ще става по самостоятелен ред на страните от общността, на добров...

Той акцентира още, че Беларус няма нищо общо с същинските аргументи за повишаването на миграционните потоци от проблематичните райони, само че страните от Европейски Съюз, като членове на известни обединения, са директно свързани с това.

Външното министерство означи, че Европейският съюз е първият, който предходната година е прекратил съдействието с Беларус по въпросите на миграцията и трансграничното съдействие.

" Именно Европейски Съюз не отговори на нашите оферти за осъществяване на съвещания по въпросите на миграцията от април. Така че кой в действителност политизира миграционните въпроси, популяризира ултиматуми, постанова наказания и слага политически претенции за обновяване на пълноценното съдействие, в това число по граничните въпроси? Отговорът е явен ", показват в министерството.

От дипломатическата работа осведомиха, че през днешния ден е извършена на делегацията на Европейски Съюз, на която са разисквани въпроси, свързани със обстановката на границата.

" В дипломацията за всеки демарш би трябвало да има ясни и безапелационни правни учредения, а не страсти, мечти и догатки. В този случай няма учредения и просто не може да има ", се споделя в коментара.
 Лондон упрекна Париж в безучастие в битката с незаконната миграция през Ламанша Лондон упрекна Париж в безучастие в битката с незаконната миграция през Ламанша
Лондон заплаши, че ще откаже да даде многомилионната помощ, обещана преди на Париж, в случай че френските гранични сили и бреговата охран...

Както е посочено от външното министерство, за разлика от европейската страна, чиито представители вкарват изключително състояние, с цел да „ скрият противозаконните си дейности от обществеността “, Минск извършва всички свои интернационалните отговорности.

Беларуската страна също е предложила на европейските дипломати да отидат до границата и да се срещнат със обстановката на място. Министерството добави, че е подкрепило визитата на границата на представител на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците (ВКБООН), с цел да може да види действителната обстановка с бежанците на границата с Полша.

" Запознахме европейската страна със характерни статистически данни, отразяващи систематичните старания на беларуските граничари за секване на каналите за противозаконна миграция. За страдание не чухме сходна информация, подкрепена от числа от европейска страна ", заключи външното министерство.

По-рано делегацията на Европейски Съюз в Беларус разгласи демарш на Министерството на външните работи на републиката. В него се цитират данни на Европейската работа за външна активност, съгласно които „ следеното 50-кратно нарастване на нередовните гранични преходи от Беларус към Европейски Съюз не отразява неспазването от страна на беларуските управляващи на отговорностите им в битката с незаконната миграция и трафик на хора. " Както е посочено от задачата, Европейски Съюз осъжда потреблението на мигранти за политически цели и приканва беларуските управляващи да прекратят тази процедура.

На 8 септември президентът на Беларус Александър Лукашенко внесе в Народното събрание законопроект за прекъсване на съглашението сред републиката и Европейския съюз за реадмисия на лица, нарушили изискванията за влизане в страната. Външното министерство на Беларус съобщи, че при изискванията на наказания и ограничавания, наложени от Европейския съюз, Минск не може да извършва отговорностите си по този документ. В края на май Лукашенко съобщи, че страната му служи като преграда за прехвърлянето на незаконни мигранти, само че поради политическия напън от Запада, Минск може да се замисли дали си коства да продължи да го прави., ТАСС

Още от ЕВРОПА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР