Беларус днес назначи свой посланик в Стокхолм, слагайки край на

...
Беларус днес назначи свой посланик в Стокхолм, слагайки край на
Коментари Харесай

Шест години след скандала с плюшените мечета Беларус съживява връзките с Швеция

Беларус през днешния ден назначи собствен дипломат в Стокхолм, поставяйки завършек на траялия шест години дипломатически спор поради акция на шведски деятели в отбрана на свободата на словото в някогашната руска република, съобщи " Ройтерс ".

Отношенията сред двете страни се изостриха, откакто през 2012 година шведски деятели използваха дребен аероплан, с цел да хвърлят над 800 плюшени мечета край Минск с послания в поддръжка на свободата на словото. Тогава Минск привика пратеника си в Швеция и изгони шведския дипломат от страната.

Наскоро обаче президентът Александър Лукашенко стартира да обръща повече внимание на някои от апелите на Запада да прояви повече благосклонност към политическа съпротива, пробвайки да усъвършенства връзките с Европейски Съюз и да понижи зависимостта на Беларус от прилежаща Русия.

" Имаме безпричинно ниско равнище на връзки със скандинавските страни ", съобщи Лукашенко след назначението на новия дипломат. " Швеция е доста значима страна за нас ", добави той.

Лукашенко ръководи Беларус от 1994 година През последните години връзките със Запада започнаха да се усъвършенстват. Това се дължи от елементи на помилването на няколко политически пандизчии. Освен това опозицията е показана в Народното събрание за пръв път от 20 години след изборите през 2016 година, които западни наблюдаващи обявиха, че не са изцяло демократични, само че въпреки всичко признаха, че има усъвършенстване спрямо предходни гласувания.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР