Беларус – рискове, заплахи... ©️Александър Коваленко Беларус продължава да бъде достатъчно напрегната

...
Беларус – рискове, заплахи...
©️Александър Коваленко
Беларус продължава да бъде достатъчно напрегната
Коментари Харесай

Има ли риск за Украйна от Беларус?

Беларус – опасности, закани...
©️Александър Коваленко


Беларус продължава да бъде задоволително напрегната дестинация за Украйна, преди всичко на полето на информацията. Редовно се постанова да се дават отговори на въпроси по отношение на заканите, идващи от Република Беларус (РБ), а в този момент тази тематика стана доста по-често обсъждана, дори спрямо тематиката за десния бряг. Нека да обърнем внимание на настоящото положение на рисковете и заканите, идващи от Беларус.

Армията на Беларус

Към днешна дата боеспособният капацитет на Беларус са 20 батальонни тактически групи (БТГр) с бройка от към 14 000. Не всички подразделения са изцяло окомплектовани, само че като цяло това условно е боеспособната част на армията на Република България. Подразделенията на въпросните БТГр са разпределени по областите на страната, а по продължение на границата с Украйна има 6 БТГр. По-конкретно, в региона на Ужово и Пинск, Брестка област, са ситуирани подразделенията на 38-ма обособена гвардейска щурмова бригада с бройка до 2 десантно-щурмови бригади, в региона на Иваново са ситуирани подразделенията на 5-та отбранителна бригада със особено предопределение, в региона на Лелчик и Брахин – подразделенията на 103-та обособена въздушно-десантна бригада с бройка до 2 десантни бригади. Разполагането на въпросните подразделения, тяхната бройка и състав не приказват за сформирането на ударни групи.

Подразделения на съветските окупационни войски в Беларус

На територията на Република България сега се намират подразделения на Втора мотострелкова дивизия 1 ТА ЗВО с бройка от 9 000 души (13 БТГр) Всички те са плътно ситуирани на полигоните: Обуз-Лесновский (10 БТГр), Лепелский (1 БТГр), Осиповичский (1 БТГр) и Лосвидо (1 БТГр). Нека, обаче, да кажа, че те не трябва да бъдат обсъждани пълноценно като БТГр, защото имат 4 пагубни случая на недокомплект. Например, вместо общоприетите 143 танка цялата орда има малко над 50 танка, а вместо 429 ББМ, те имат към 50!

Този контингент е обезпечен главно с автомобилна техника, само че има изострен недокомплект с с тежка, лекобронирано техника и с артилерия. Освен това Русия продължава да изнася муниции и техника от територията на Беларус. Износът се реализира по следния метод:
- от хранилища 1405, 1398, 1886 и 25, 43, 46 са изнесени над 65 000 тона боеприпаси;
- 1868 арсенала на артилерийската база в Гомел – артилерия САУ " Акация ", 2С9 " Нона-С ", гаубици Д-20, Д-30, " Мста-Б " и прочие
- от 969-та база за аварийни танкове са изведени над 100 единици Т-72А
- от 228-ма база за аварийна автомобилна техника - повече от 50 изписани от склада камиони КамАЗ и Урал.

Няма данни за съставяне на ударна група от подразделенията на съветските окупационни войски. Като цяло, ударният капацитет на армията на Република България и подразделенията на съветските окупационни войски на територията на Беларус е най-много 23 000 души или, според от задачата, от 23 до 28 БТГр. Но в случай че се вземе поради присъединяване на безусловно всички условно боеспособни запаси на армията на Беларус. Бих желал да припомня, че през февруари 40 БТГр, считани за елита на съветската войска, най-хубавите експерти и с най-хубаво съоръжение, нахлуха на територията на Украйна от територията на Беларус. Този запас им стигна единствено за един месец.

Нека обобщим.

Към днешна дата на територията на Република България не се образува ударна група. Не изключвам, че може да стартира на следващия ден, след седмица, след месец или в никакъв случай. Но образуването на ударната група не е въпрос на един ден. Това е дълъг и сложен развой, който не може да протече неусетно и когато стартира, ще го разберете. Ресурсът, който е ситуиран на територията на Република България, да, той е опасност, тъкмо както всеки различен противников запас. Но в настоящия си състав е повече месо за месомелачката и в случай че бъде хвърлена в Украйна, тогава... Беларус ще изгуби боеспособната си войска, а съветските окупационни войски... А, какво за тях? Жените ще народят повече бойци за РОВ! Нека вършим заключения и да запазим благоразумие!

Бесарабски фронт
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР