Бежанците от Украйна, които получат статут на временна закрила в

...
Бежанците от Украйна, които получат статут на временна закрила в
Коментари Харесай

След 2 часа скандали в НС: Бежанците ще имат здравно осигуряване |

Бежанците от Украйна, които получат статут на краткотрайна протекция в България, ще са наложително здравноосигурени. Това взеха решение на първо четене депутатите след плевел спор, в който ГЕРБ се обявяваха срещу, само че в последна болшинството депутати от партията на Бойко Борисов поддържаха предлагането. Против гласоподаваха от " Възраждане ", а 16 души от ГЕРБ и 12 от Движение за права и свободи се въздържаха. 

Така украинците ще употребяват цялостния обсег на здравна помощ, която се заплаща от НЗОК, предвиждат промени в Закона за здравното обезпечаване, признати на първо четене от депутатите. 

Има доста други бежанци, освен от Украйна, това е дискриминация, здравното обезпечаване ще тежи на всички нас, сподели Елена Гунчева от " Възраждане ". Костадин Ангелов от ГЕРБ изначало сподели, че партията му няма да поддържа измененията, тъй като не е ясно от кое място ще се вземат парите. 

Професор Георги Михайлов от Българска социалистическа партия се обърна към ГЕРБ с думите: " Вие не желаете да дадете филантропична помощ на украинците в България, военна помощ ще давате ", а за тезите на " Възраждане " сподели, че не може да става въпрос за дискриминация, защото това се отнася за всички получили краткотрайна протекция без значение от етнос и народност. " Това е страшна война сред страни с 150 млн. и 60 млн. население ", сподели Михайлов и добави, че държанието на двете партии е непростимо и неприлично.

Искрен Митев от ПП заяви, че парите ще дойдат от непохарчени европейски средства, които Еврокомисията е разрешила да бъдат преструктурирани. По време на дебата обаче стана ясно, че парите няма да са единствено от фондове, а и от бюджетите на Министерството на здравеопазването и на здравната каса. 

Въпросите за финансирането и обсега на обезпечаването на украинците с краткотрайна протекция ще бъдат решени преди втори четене.

Дебатите минаха през инфлацията, взаимни обвинявания в предизборно говорене за " предварителните избори, които ще са скоро ", цените на горивата, оградата по границата за сирийските бежанци и други тематики.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР