Бежанец. сн: АП/Архив Все повече сирийци, които са получили бежански

...
Бежанец. сн: АП/Архив Все повече сирийци, които са получили бежански
Коментари Харесай

Все повече сирийци се връщат от Германия в Турция


Бежанец. сн: АП/Архив

Все повече сирийци, които са получили бежански статут в Германия, напущат страната, настояват немски публицисти. Те са стигнали до този извод в границите на журналистическо следствие, извършено от екипи на обществено-правната телевизия ARD и репортерския формат " STRG_F ". Повечето интервюирани сирийци са показали, че напущат Германия поради усложнената процедура по събирането на разграничените им фамилии, оповестява българската секция на Дойче веле.

Според журналистическото следствие, доста от бежанците пътуват до Турция незаконно и частично по прекомерно рискови направления. И защото нямат визи за Турция, те постоянно прибягват до услугите на каналджии. Така се стига до следната парадоксална обстановка: тези, които са ги докарали до Германия, в този момент ги връщат назад в Турция.

В обществените мрежи в това време има групи, в които хиляди сирийци обменят информация за " бягството в противоположна посока ". Много от тях посочват и цените, изисквани от каналджиите за другите прави. Така да вземем за пример прекосяването на река Еврос, чието българско име е Марица, коства към 200 евро. Това е реката, която разделя Гърция и Турция - и която неслучайно е наричана " реката на гибелта ". При рискованато пресичане на водите ѝ постоянно се стига до произшествия, някои от които са с съдбовен край.

Бежанците, получили бежански статут в Германия, не се нуждаят от виза, с цел да пътуват в границите на Европейски Съюз. Затова и могат легално да стигнат до Гърция. Услугите на каналджиите са им нужни за прекосяването от Гърция в Турция. Или вероятно от България в Турция.

Тъй като няма публични данни за броя на заминаващите бежанци, все още към момента не може да се каже дали става дума за нова наклонност или по-скоро за необичаен феномен. Според проверяващите публицисти, през 2017 Федералната работа за миграцията и бежанците е записала близо 4 000 сирийци като " преместили се на незнайно място ". Сред тях евентуално има и такива, които са отпътували за Турция.

В рамките на следствието си немските публицисти са придружили няколко сирийци по пътя им към Турция. По време на пътуването те са разговаряли и с каналджии, един от които им разказал, че дневно връща по към 50 души от Европа в Турция - най-вече сирийски бежанци, които имат право на престой в Германия. А различен каналджия споделил, че в това време прекарва повече бежанци от Европа към Турция, в сравнение с в противоположната посока.

В репортажа е представен немският представител на Комисариата на Организация на обединените нации за бежанците Доминик Барч, който споделя, че знае за такива случаи, само че не може да назове точни числа. " Парадоксално е, че бежанци потеглят назад по същия път, по който са стигнали до Германия ", разяснява Барч. Според него това демонстрира какъв брой значимо е фамилията за тези хора.

Много от сирийските бежанци в Германия са били осведомени, че фамилиите им ще могат да дойдат в Германия от март т.г. нататък, споделя още Доминик Барч. При съдружните договаряния за съставяне на новото немско държавно управление ХДС, ХСС и ГСДП се споразумяха членовете на фамилиите на сирийски бежанци, получили бежански статут в Германия, да могат да идват при тях от август 2018 нататък, като броят ще бъде стеснен до 1000 души на месец.

На въпрос на репортерите на ARD дали Германия би трябвало да се ангажира в поддръжка на сирийските бежанци, които желаят да изоставен страната, новият вътрешен министър Хорст Зеехофер дава отговор по този начин: " Ние сме свободна страна. Слава Богу, Европа е район на свободата. Нима в този момент би трябвало да направляваме на границата и заминаващите? ".

Луизе Амтсберг от фракцията на Зелените в Бундестага приказва в тази връзка за политически неуспех. " Разбирам хората, които още веднъж потеглят на път, с цел да се съберат със фамилиите си. Тяхната персонална сигурност не им е задоволителна. А ние, политиците, се провалихме, тъй като не успяхме да предложим на тези хора същинска вероятност ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР