БЕХ ще поиска от ЕК изменение на ангажиментите по делото

...
БЕХ ще поиска от ЕК изменение на ангажиментите по делото
Коментари Харесай

БЕХ иска да предлага енергия на борсата и по дългосрочни договори

БЕХ ще изиска от Европейска комисия изменение на уговорките по делото „ БЕХ електричество “, тъй че държавните енергийни сдружения да могат да оферират сила на борсата и по дълготрайни контракти

Българският енергиен холдинг ще беседва с Европейската комисия за възможна смяна в уговорките на държавните енергийни сдружения да дават сила за търговия на платформата „ ден напред “ на Българската самостоятелна енергийна борса.

Искането е подбудено от осъществените промени в Закона за енергетиката, съгласно които от 1 януари 2018 година цялото количество електрическа енергия отвън контролирания пазар ще се търгува на борсата. Около това се сплотиха участниците в среща по настоящи тематики от развиването на електроенергийния пазар в страната, хазаин на която беше министърът на енергетиката Теменужка Петкова, оповестиха от МЕ.

Ангажиментите на АЕЦ „ Козлодуй “, Топлоелектрическа централа „ Марица изток “ 2 и Националната електрическа компания да оферират несъмнено количество сила за търговия на борсата породиха като резултат от наказателна процедура против Българския енергиен холдинг за монопол в електроенергийния бранш. По този метод България избегна заплащането на милиони левове санкция. Според контрактуваното с Европейска комисия фирмите са задължени да оферират тези количества на платформата „ ден напред “.

По данни на участници в пазара, дефицитът на пикова сила е причина за повишение на цените, до момента в който в това време от НЕК оповестяват, че от предлаганите от тях количества всекидневно остават непродадени сред 50 и 300 мегавата. Една от ограниченията за нормализиране на обстановката е да се изиска от Европейска комисия позволение електрическата енергия, предлагана от държавните енергийни сдружения на борсата, да се търгува и на платформата за дълготрайни контракти.

Като друга мярка участниците в срещата се договориха да бъде разисквана опцията за смяна на графиците за подаване на поръчки към публичния снабдител. В момента тези поръчки се подават до 14 часа. Ако това се случва по-рано денем, ще обезпечи опция свободни количества отвън поръчките също да бъдат предлагани на борсата и по този метод ще усили нейната ликвидност.

С цел повишение на прозрачността на пазара и минимизиране на риска от операции КЕВР ще излезе с наставление към БНЕБ за смяна в механизма, по който се подписват покупко-продажбите на екрана за непрекъсната търговия на борсата.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР