БЕХ няма как да влияе на решенията на ТЕЦ „Марица-изток”,

...
БЕХ няма как да влияе на решенията на ТЕЦ „Марица-изток”,
Коментари Харесай

Шефът на БЕХ: От март Топлофикация-София спря да плаща напълно

БЕХ няма по какъв начин да въздейства на решенията на Топлоелектрическа централа „ Марица-изток”, нито на борсата. Така в предаването „ Денят онлайн с Наделина Анева” изпълнителният шеф на Българския енергиен холдинг Валентин Николов отговори на подозренията на работодателските организации.

„ Работодателите повдигнаха тематиката, дали има нечиста сделка на пазара, от позиция на това, че няколко дни България беше с най-скъп ток. И за какво Топлоелектрическа централа „ Марица-изток” 2 не се е присъединил на пазара. Може би имат съображение, органите ревизират. Но БЕХ няма по какъв начин да въздейства на решенията на Топлоелектрическа централа „ Марица-изток”, нито на борсата. Нито може да влиза в съглашателство с НЕК или другите компании от групата на БЕХ”, сподели Николов.

Според него сега на ниска цена ток няма на никое място.

„ В Германия е 135 евро, при нас е 131, в Испания е 159 евро. Откъде на ниска цена ток?”, попита Николов. Единствено в Полша през последния месец токът е бил по-евтин.

„ Не е въпросът единствено България какво би трябвало да направи. Трябва да се създадат няколко неща на районно равнище. България има потенциал да задоволи вътрешното ползване и да има аварийни мощности. В момента нямаме аварийни мощности, всичко работи, само че външните консуматори го изконсумират”, изясни Николов.

Той разяснява и цените на тока за битовите консуматори. Според него групата на БЕХ заплаща високите цени на тока семействата.

„ Ние изпълняваме обществената функционалност – НЕК, електросистемния оператор, Топлоелектрическа централа 2, АЕЦ, заплащат за това цената на потребителя да бъде ниска”, сподели Николов.

По думите му до края на предходната година Топлофикация-София е дължала на БЕХ 714 милиона лв.. С лихвите за просрочени отговорности са нарастнали. „ От март месец са спрели да заплащат изцяло и желаят да предоговаряме. Няма по какъв начин да го създадем, тъй като рейтинговите организации ни наблюдават. „ Топлофикация-София” е в неприятно състояние от 2016 година Парно ще има, само че „ Топлофикация” ще задлъжнее на „ Булгаргаз”, те от своя страна ще спрат да заплащат на „ Газпромекспорт” и Азербайджангаз, и БЕХ би трябвало отново да се намеси, да изкупи дълга. Това е циничен кръг, който обезкървява холдинга и енергетиката”, счита Николов.

„ Топлофикация” до края на септември би трябвало да излезе в проект, който е заплатен от американското посолство за съветник. Този проект демонстрира, че 600 мегавата би трябвало да бъдат вложени. Ако няма кой да ги влага, ще би трябвало БЕХ да ги влага, с цел да избави „ Топлофикация”, разяснява Николов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР