БЕХ беже задължена от ЕК да продаде енергийната борса, но

...
БЕХ беже задължена от ЕК да продаде енергийната борса, но
Коментари Харесай

Фондовата борса може да придобие енергийната

БЕХ беже задължена от Европейска комисия да продаде енергийната борса, само че държавната компания отлагаше това няколко пъти. Сега крайният период е краят юли.

Още по тематиката
През ноември предходната година емисията за 130 млн. евро беше пласирана частно

Причините за аномалиите на локалната енергийна борса са композиция от доста фактори

Към края на предходната година интерес към активите е бил проявен от три локални холдинга, френска, турска и румънска компания

Българската фондова борса (БФБ-София) може да придобие 100% от капитала на Българска самостоятелна електроенергийна борса (БНЕБ), която беше основана при започване на 2016 година и сега е благосъстоятелност на Българския енергиен холдинг. Това излиза наяве от известие на БФБ на нейния уебсайт.

Условията по възможната договорка ще бъдат договаряни сред двете страни след осъществяването на юридически и финансово-икономически разбор на БНЕБ. В резултат на разбора ще бъдат конкретизирани и идващите стъпки по възможното придобиване на акциите на Енергийната борса, излиза наяве още от известието. БЕХ към този момент е дал единодушието си за продажба на 100% от капитала на енергийната борса.

Ако се стигне до такава енергийната борса действително ще остане под контрола на страната, само че с по-малко въздействие и ще има разнообразни принципали - от енергийното министерство ще мине към финансовото. В капитала на БФБ-София 49.95% имат и доста частни вложители - банки и капиталови медиатори, които са нейни членове, други юридически и физически лица, както и непознати акционери. Освен това борсовото сдружение има доста по-голяма експертиза в търговията на контролирани пазари и е обществена компания, която разкрива регулярно информация за активността си и финансовото си положение.

По информация на " Капитал " и съгласно писмо, с което редакцията разполага, още през март управлението на БЕХ е търсило вид да притегли нови вложители в енергийната борса. Тогава концепцията е била това да стане посредством листване на нейни акции на БФБ-София, като държавната компания остане с 51%.

Идеята тогава е била капиталът на сдружението, който сега е 1.8 млн. лева да бъде повишен с сред 30 и 50%. Целта е била по този метод да се притегли в допълнение финансиране за енергийната борса, което е належащо за нови търговски платформи и даването на нови артикули. Няма информация дали след придобиването от БФБ ще се търси още веднъж сходен вид. От БФБ не дадоха повече информация за идна договорка, до момента в който тече разбора.

Защо се постанова прехвърлянето

Мотивите на БЕХ тогава, а най-вероятно и в този момент, за продажбата на енергийната борса са няколко. Едно от тях е съглашението сред БЕХ и Европейската комисия (ЕК), с което беше прекъснато делото водено против холдинга за корист с господстващо състояние. С него БЕХ се задължи до шест месеца след основаването на енергийната борса да трансферира собствеността й. Първоначалните проекти бяха приемник да бъде министерство на финансите, само че в следствие въпросното прекачване на два пъти беше отлагано с разрешението на Европейска комисия. Последният период това да се случи беше краят на юли тази година.

Тъй като Министерство на финансите не е разполагало със заложени в бюджета си средства за обезпечаването на финансирането на борсата, се е стигнало до предложение за листване на акциите й на борсата. По информация на " Капитал " подобен вид е получил утвърждението на Европейската комисия, Световната банка, Комисията за енергийно и водно контролиране и Асоциацията на търговците на електрическа енергия в България (АТЕБ), която сплотява част от търговците на електрическа енергия в страната и несъмнено министерство на енергетиката.

Председателя на АТЕБ Мартин Георгиев разяснява, че фирмите част от асоциацията поддържат това решение. Той добави, че досега е обсъждана концепцията да се даде опция на фирмите, които вземат участие на борсата да придобият миноритарни дялове от нея, което ще усъвършенства тяхното доверие и увеличи независимостта й.

До момента точно една от главните рецензии към борсата беше, че не е самостоятелна, защото притежателят й БЕХ има главните централи, които продават на нея - Националната електрическа компания (НЕК) със своите водни централи, АЕЦ " Козлодуй " и Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 ".
Още през март от ЕВН също разясниха че, би било вярна стъпка борсата да стане или сдружение с доста акционери или обществена компания. По този метод нейната самостоятелност ще може да се подсигурява в допълнение и от Комисията за финансов контрол и Министерството на финансите, бяха показали от там. Изпълнителният шеф на борсата Константин Константинов също беше коментирал пред " Капитал ", че към продажбата на част от акциите нормално имат интерес самите участници на борсата, тъй като по този метод те могат да получат по-пълна информация за нейното действие.

Скандинавската Nord pool, която обезпечи платформата за търговия " ден напред " на борсата също е проявявала формален интерес за закупуването на миноритарен дял от сдружението. Тя беше определена и за основаването на платформата за търговия в границите на деня, която би трябвало да започва в последното тримесечие на годината.

Резултатите на двете тържища

За първата година от съществуването си борсата е отчела покупко-продажби за 175 млн. лева, от които 172 млн. лева са от продажба на електрическа сила, сочи финансовият доклад на компанията за 2016 година Приходите от услуги (комисиони по тях и обучения) са 2.1 млн. лева, а облагата 745 хиляди лева

От началото на годината до май 2017 година борсата е изтъргувала електрическа енергия за 122 млн. лева, а участниците на нея са 45 (при 18 при основаването й).

Приходите на БФБ-София за предходната година са 2.4 млн. лева, а облагата е 64 хиляди лева Сделките с финансови принадлежности на нея през 2016 година са били за 416 млн. лева в над 58 хиляди покупко-продажби.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР