Бегачи от 4 континента Европа, Африка, Азия и Америка се

...
Бегачи от 4 континента Европа, Африка, Азия и Америка се
Коментари Харесай

Шестото издание на ултрамаратона К3 привлече бегачи от четири континента

Бегачи от 4 континента Европа, Африка, Азия и Америка се впуснаха в 6-тото издание на ултрамаратона К3, което се организира този уикенд в Златоград. Над 1300 бяха участниците, които премериха сили по рисковите трасета от 6 дистанции. Забележителното в този ултрамаратон е, че трасетата минават през териториите на България и Гърция, разкривайки изумителни гледки от тази част на красивата Родопа планина.

К3 ултра през годините се утвърждава като притегателно събитие за феновете на ултрамаратона, и най-много на планинското тичане. Красиви гледки, усмивки и нови другарства са единствено част от съставените елементи, които вършат атмосферата зареждаща. Именно, отличната организация по всеки подробност, кара участниците да не пропущат нито едно издание на К3. Тази година трасетата бяха 6 с разнообразни дистанции от 85, 63, 43, 23 и 13 километра, както и най-новото рисково от 20.

Мая Танева е една от участничките на 85 километра, която не е пропуснала нито едно издание на К3 Ултра.

" За мен е значимо да съм тук, тъй като К3 е в действителност магнит за страсти, и за едни необикновено преживявания. Благодарение на любовта, която уредниците влагат във всеки един подробност, ние имаме предпочитание да сме тук без значение като състезатели или доброволци. Като играч, стартирайки трасе в ранни зори, ние сме горе на изгрев и златните била на Родопите се огряват от тази светлина. Едно висшо преживяване “, показа Мая Танева.

Тук е и Пирин Галов, който единствено преди 2 седмици е бягал ултрамаратон в швейцарските Алпи и е минал забележителните 725 километра. Въпреки, че не е възобновен изцяло, той и тази година не пропуща събитието.

„ Всяка година аз се връщам тук, дори аз не пристигам да се състезавам. Идвам поради страстта, поради празника, поради всички тези другари, които са тук. Усмихнати, заредени, да почувстваме духа на Родопите “, сподели Пирин Галов.

Сред гостите бяха и участници от Гърция.

" Тук е доста красиво. Гледките са забележителни. Имате доста вкусна храна. Хората са прелестни и не на последно място- чудесната организация, за което сме доста признателни ", показа и Ефтемия от Комотини.

В най- дългата отдалеченост от 85 километра, стартът беше даден още в 5 сутринта, а състезателите трябваше да бягат добре оборудвани и с челници. В най- дългата отдалеченост се включи и незрящ играч, който бягаше с компаньон. Последния старт от дистанциите беше даден в 9 и 30 и към този момент всички участници бягаха по трасетата си. Голяма част от маршрутите прекосяваха през територията и на Гърция, само че когато влизаха още веднъж в България бяха посрещнати със акомпанимент на родопска гайда. Отлично готови бяха и доброволците от подкрепителните пунктове, които с подготвеност откликваха на потребностите на участниците.

Живописните гледки и рисковите трудности се редуваха пред погледите на бегачите, които с усмивки и въодушевление следяха маркировките, които ги водеха към финала до центъра на Златоград. Там, където всеки един получи и своя орден за присъединяване. Ето и някои от спечелилите. В най- дългата отдалеченост на 85 км., Александър Христов и Боряна Николчева финишираха първи.

" Хубавото е, че на това събитие стартират да идват от ден на ден и повече хора. И по този начин, като цяло, удовлетворен съм от себе си ", разяснява Александър Христов - победител на 85 км.

На 63 км, първите места завоюваха Стилян Аврамов и Василена Панова.

„ Таргета ми беше да реализира под 8 часа, което съумях. Доволна съм от себе си “, показа Василена Панова.

На 43 километра конкуренцията завоюваха Иван Митев и Полина Горасова, а огромните спечелили в най-предизвикателната дистанция- екстрем станаха Златка Вълчева и Стефан Йорданов.

„ Преди всичко за нас е значимо всички участници да се върнат на финала живи и здрави. Това е най- значимото, да обезпечим сигурността на нашите участници. И най- хубавото нещо е в края на събитието да забележим усмивките на лицата им “, съобщи Емилия Цонева – основен уредник на К3 Ultra.

С последните линии от финала на надпреварата, уредниците към този момент имат своите бъдещи проекти за идната година, а за тогава дават обещание още доста изненади, като ново трасе от 100 км. Те се гордеят и със своята зелена идея, която се организира в последния ден от надпреварата. Всеки, победител, участник или доброволец е поканен да посади едно дръвче, което остава в историята на неговия живот, както и в историята на Ултрамаратона К3.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,

Гледайте НА ЖИВО спорт гратис на:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР