Бедствията по света са донесли загуби за 3,8 трлн. долара

...
Бедствията по света са донесли загуби за 3,8 трлн. долара
Коментари Харесай

Бедствията по света са донесли загуби за 3,8 трлн. долара за 30 години

Бедствията по света са донесли загуби за 3,8 трлн. $ за 30 години, заяви ФАО.

 

“Природните и породени от индивида бедствия са предизвикали загуби за 3,8 трилиона $ в реколтата и отглеждането на животни за 30 години ”, заяви Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации.

Наводненията, сушите, нашествията на инсекти, бурите, заболяванията и войните са предизвикали загуби от към 123 милиарда $ годишно в производството на храни сред 1991 година и 2021 година Това се равнява на 5% от общото произвеждане или е изхранването на до половин милиард души годишно, се споделя в отчет на ФАО.

3,8 трилиона $ загуби в реколтата и отглеждането на животни

За пръв път органът на Организация на обединените нации се пробва да сформира сходна оценка.

“Международната общественост регистрира обстоятелството, че бедствията се усилват неимоверно. Четирикратно от 70-те години на предишния век насам. Те оказват все по-голямо влияние върху производството на храни ”. Това съобщи за Агенция Франс Прес заместник-ръководителят на статистическия отдел на ФАО Пиеро Конфорти.

ФАО е открила, че бедствията се усилват по тежест и периодичност – от 100 на година през 70-те години на предишния век до към 400 събития годишно през последните 20 години.

Все по-голяма роля за това имат климатичните промени, както и заболяванията по хората и добитъка.

“Селското стопанство по света е все по-застрашено от спиране заради голям брой рискове и закани. Сред тях са наводнения, дефицит на вода, суша, понижаване на добивите от селскостопански артикули и рибни запаси, загуба на биологично многообразие и утежняване на положението на околната среда ”, съобщи ФАО.

Изменението на климата, пандемиите и въоръжените спорове – фактори за риска от бедствия

Тя дефинира като “системни фактори за риска от бедствия ” изменението на климата, пандемиите, епидемиите и въоръжените спорове.

Щетите се натрупват бързо.

Средните годишни загуби на зърно доближават 69 милиона тона, което се равнява на годишното произвеждане на Франция.

Изгубени са към 40 млн. тона плодове и зеленчуци, както и 16 млн. тона месо, риба и яйца.

Около 23% от загубите, породени от бедствия, са претърпени в селскостопанския бранш.

По-бедните страни са претърпели най-големи загуби в резултат на рискови събития като % от селскостопанската си продукция – до 10%.

Азия е най-засегнатият район, който понася 45% от общите загуби в селското стопанство, породени от бедствия, и губи еквивалента на 4% от селскостопанската си продукция.

Страните от Африканския рог, които постоянно са наранени от суша, са изгубили приблизително 15% от селскостопанската продукция.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР