Бедствието в Карловско върна страшните спомени на хората в Бисер,

...
Бедствието в Карловско върна страшните спомени на хората в Бисер,
Коментари Харесай

В Бисер  съчувстват на Карловско, не вярват, че ще има възме...

Бедствието в Карловско върна страшните мемоари на хората в Бисер, селото което претърпя най- страшното наводняване у нас през последните години. 10 година след него бисерчани не престават на възстановят това, което стихията им лиши и да си задават въпроси. 

На 6 февруари 2012 година се скъса стената на бент. „ Иваново “ и безусловно заля селото, като унищожи 53 къщи.  Голямата вълна лиши 11 човешки живота, 6  от жертвите са от Бисер. След невиждана вълна на съпричастност и благотворителна акция, в която се включиха  политически партии, общини, обособени хора и компании, бяха възобновени и обзаведени 33 от разрушените къщи. Собствениците на останалите 20 останаха разочаровани.  Петя Василева към момента няма ограда на къщата си, залята от вълната преди 10 година Целият първи етаж бе под вода. Възстановихме каквото можахме, споделя през днешния ден тя. Има ли отговорен за гибелта на майка й, пита Добрина Димитрова. Много от потърпевшите се реалокираха в други обитаеми места, някои не дочакаха компенсации, споделят в Бисер. 



Вече пета година Иван Горастев гради съборената къща на родителите си. Пенсионерът получил 80 000 лева за опустошения дом и със лични сили гради нов, в който да изкара старините си. Край градежа има фургон, а в двора зреят няколко типа сини сливи. Около парцела му  има 2-3 нови, съвременни къщи, изникнали на мястото на разрушените от стихията. „ Парите свършиха, не стигнаха за всички потърпевши “, споделя мъжът, който е уверен, че в Карловско ще се случи същото. За едни ще има, за други- не, споделя той.

Много от потърпевшите заведоха каузи против община Харманли и  ги завоюваха. Общината се видя принудена да тегли заем, с цел да изплати присъдените компенсации.  Собствеността на злощастния язовир, който през днешния ден не съществува, по този начин и не бе изяснена. През годините обратно той е употребен от военните и бившето Трудово-кооперативно земеделско стопанство. Чия благосъстоятелност и отговорност е той, както доста други водоеми в страната, не е ясно. Затова бе заведено дело против някогашния регионален шеф на Хасково Ирена Узунова за несъблюдение за отговорности по попречване на бедствия. То се точи към този момент трета година, а хората в Бисер не я намират отговорна. Не единствено тъй като бе до тях месеци наред, с цел да координира възстановителните интервенции.

10 година след страшното злополучие в Бисер търсят отговори, не чакат отговорни, тъй като са сигурни че няма да има, както и за нещастието в Карловско. И съчувстват на хората, тъй като знаят какво ги чака, макар че там най-малко жертви няма. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР