Бедствие - това е единствената дума, с която хората, попаднали

...
Бедствие - това е единствената дума, с която хората, попаднали
Коментари Харесай

В капана на водния ад: Свидетелски разкази за бедствието по Южното Черноморие

Бедствие - това е единствената дума, с която хората, попаднали във водния капан, разказват обстановката в региона.

Диана Кънчева, Царево: " Вали от 20 часа, към 4 часа след обяда се заформиха два големи облака в морето, внезапно започнаха мощни капки дъжд. Първоначално беше със мощни светкавици. Положението в Царево е извънредно. "

Хората се пробват да опишат бурята с думи, фрагментите от телефоните им крещят: злополучие.

Диана Кънчева, Царево: " От общината със системата за сигнализиране предизвестиха всички поданици да се качат на високите етажи, защото има заплаха от наводняване. Има закъсали коли, моста към квартала е опустошен, пристанището е в трагично положение, сцената е паднала. "

Група офроуд състезатели се трансфораха в доброволци в Китен и Царево.

Жерар Енев - уредник на Национален офроуд събор - Приморско: " Включваме се от къмпинга в Китен, където всичко е под вода, събрали сме към 20 - 25 джипа и извънредно доста доброволци, всичко е потънало напълно във вода, вадим фамилии, вадим коли, вадим кемпери, вадим каравани, реката преля и залива целия къмпинг. "

Над метър и половина стигнало наводнението на къмпинг " Нестинарка ".

Цветомир Жиков: " Понесе няколко коли, всички останали коли са просто наводнени до горе над седалките вода. Пожарната пристигна, съумяха да ме извадят от колата, тъй като беше по средата на улицата и през течащата вода и съумяха да я завържат и да я изкарат без да има удари по другите коли. "

Улици и паркове в Лозенец се трансфораха в реки. Части от плажната линия са залети, плуват шезлонги.

Ивайло Леков: " Намираме се в село Лозенец, обстановката е бедствено състояние, нека да няма потърпевши и жертви, доста е ужасно. Дъждът се усилва, мощен вятър, гръмотевици, неспокойствие и много вода, реката прелива, както виждате и обстановката е доста страшна. "

Седем души останаха блокирани на къмпинг " Силистар ".

Тони Иванов: " Около мен има може би 4 или 5 останали каравани и всичко останало е долу в дерето. Пътищата са напълно наводнени, всичко е водопади, няма минаване, тука се опитваха хората с джипове да минават, само че всички засядат. Няма минаване. Единственото, което може е да се оттече водата, с цел да може да се мине, различен излаз от къмпинга няма. "

В къмпинг " Арапя " силата на водата отнася коли и каравани в морето. Майка с три деца остана в клопката на бедствието в каравана.

Весела Зозикова: " Положението на нашата каравана не е толкоз трагично в сравнение с е в долната част на къмпинга, самите каравани са отнесени една върху друга, част от тях има в морето. Пътят е залят и не можем да излезем и към Царево, и към Лозенец, просто не можем да излезем. "

Николай Ангелов: " Вижте какво става зад мен - ето я колата. Ето за фитнес маняците, ето и колата къде се намира. Каравани има там, дъжда не стопира. Отиваме да помогнем на едни хорица, които са си изгубили кучето, обиколихме два пъти тука. "

Силният дъжд наводни хотели на Арапя. 30 души остават блокирани в една от постройките.

Кирил Коцев - притежател на хотел: " Проблемът е с тока и с какво ще се хранят хората. Няма ток, има един магазин, в който към този момент няма нищо. "

Критична е обстановката в село Кости. И там река Велека излезе от коритото си и заля къщи.

Антон Ангелов - кмет на село Кости: " Ситуацията е в действителност тежка, извънредно доста вода, извънредно доста дъжд и в извънредно тежко състояние съм сега. Имаме няколко индивида, които сега чакаме първа опция да им помогнем. Няма заплаха за живота им, защото къщите са високи. "

Улиците се трансфораха в реки и в Синеморец.

Мария Гроздева: " Ето по този начин вали на шпации - през целия ден, цяла нощ, нямаме ток може би 3 - 4 часа, а и не се знае къде е повредата и по кое време ще има ток. "

И в Приморско дъждът не стопира.

Здравко Василев: " За огромен наш шанс провали в града няма съвсем никакви, с изключение на някои местни наводнения. Призовах другари, познати да се отбележат, че са подготвени да оказват помощ на това, което се случва в прилежащата нам община. Много хора се отзоваха, само че желая тук да заявя, че нашите дейности ще бъдат напълно синхронизирани с рекомендациите и заповедите на щаба от Царево. "

В Ахтопол почнало да вали нощес към 19.00 часа и не спряло близо 20 часа.

Александър Димитров: " Доста мощен вятър, много счупени дървета, изпопадали чадъри, гръмотевици, светкавици, които падат много близко, тока стопира през 5, през 10 минути за по 15 - 20 минути. Комуникациите към момента са в някакви правила. За в този момент всичко е под надзор, умерено, хората не са обезпокоени и изнервени - въпреки всичко ние сме на малко по-високо място и може би по тази причина водата не ни залива, само че къщите, които са в по-долната част на града има наводнения. "

А в морето край Ахтопол на времето се наслаждаваше само един сърфист.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР