Бедственото положение в Перник ще бъде удължено с 30 дни,

...
Бедственото положение в Перник ще бъде удължено с 30 дни,
Коментари Харесай

Удължават с месец бедственото положение в Перник

Бедственото състояние в Перник ще бъде удължено с 30 дни, считано от 28 декември 2019 година Това разгласи кметът на Перник Станислав Владимиров след края на съвещанието на спешния щаб в града.

„ Аварията през вчерашния ден не беше отстранена, останаха едни 30 метра, защото се появи един бетонен предел, където през днешния ден би трябвало да влезе екскаватор с чук, който да разбие бетона и да може да се продължи до възобновяване на самия тръбопровод. В територията на кв. „ Проучване “ 10-и и 12-и блок останаха без вода, като 13-и блок един вход остана без вода. Възстановена е водата в детската градина “, регистрира зам.-кметът на града Мирослав Стоицев, представен от Българска национална телевизия.

След съвещанието беше регистрирано и постигнатото досега: ориентирана е вода от Владайския канал към язовир „ Студена “, работи се по теча в индустриалната зона, а водопроводът в квартал „ Проучване “ е сменен. ВиК сдружението ще стартира подмяната на ВиК мрежата. Предстоят незабавни поправки и по двете пречиствателни станции.

В следобедните часове ще бъде показан отчет във връзка със сондажи в язовир „ Студена “. Има концепция да се изпомпва вода от карстовите пещери към язовира.

Припомняме, че министър председателят Бойко Борисов през вчерашния ден посети града и изиска „ Икономическа полиция “ да проверява къде е отишла водата на Перник и кой е отговорен за събитията, наложили въвеждането на воден режим в града. А на последното съвещание на Министерския съвет през днешния ден изясни, че тръбите са остарели и са толкоз изгнили, че налягането незабавно ги пробива. Ето за какво Борисов прикани за построяването на съвременен водопровод, който с сензори да следи за налягането по тръбите, както и да регистрира дали има обири на вода по мрежата. 

В същото време, прокуратурата образува две следствия за водната рецесия в Перник, като и двете са взети на специфичен доклад от основния прокурор Иван Гешев. Разследването в Спецпрокуратурата се води против длъжностни лица от общинската и регионалната администрация, за това, че в интервала 2017 – ноември 2019 година не са положили задоволително грижи за водопреносната и водоснабдителната мрежа в общината и за стопанисването на водния запас в язовир „ Студена “.  

В хода на досъдебното произвеждане следва да се обясни по кое време е бил доближат сериозният най-малко на водата на бент. Студена, имало ли е и какви водни загуби в интервала 2017 - 2019 година, дължащи се на амортизирани експлоатационни уреди, осъществявани ли са метеорологични, хидрологични и воднобалансови оценки на язовира и в случай че да - по кое време. Ще се ревизират разрешителните за водовземането и използването на водите от бент. Студена, дали са пренасочвани водни запаси към други обитаеми места и промишлени консуматори, както и дали е имало незаконосъобразно разходване, оповестяват от държавното обвиняване.  Предмет на следствие са дейности или бездействия на длъжностни лица във ВиК Перник, Община Перник, регионалната администрация и Басейнова дирекция-Западнобеломорски басейн в Благоевград. 
 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР