Бедствено положение на територията на цялата община Смолян обяви през

...
Бедствено положение на територията на цялата община Смолян обяви през
Коментари Харесай

В Смолян е обявено бедствено положение заради дъждовете

Бедствено състояние на територията на цялата община Смолян разгласи през нощта на събота против неделя кметът Николай Мелемов. Причината са проливните превалявания в региона, вследствие на което реките Черна и Бяла преливат, оповестява БНР. Дъждът продължава да е пороен, само че през нощта не е имало съществени произшествия.
Две къщи са евакуирани, не се постанова евакуация на други хора, заяви тази заран регионалният шеф на Смолян Недялко Славов, представен от организация " Фокус ". Той посочи, че евакуираните две къщи са в селата Арда и Смилян и се намират покрай реката, тъй че всякога при значителни превалявания там има сходен проблем.

" Това постоянно се случва, не е нещо изключително. Техният парцел е в непосредствена непосредственост до речното корито, а то е доста плитко в този сектор ", добави Славов.
Кметът е задействал общинския проект за отбрана при бедствия, съгласно който всички компании, разполагащи с подобаващата техника, би трябвало да се включат в отпушването на деретата и речни сектори от паднали дървета и дървен материал, объркващ оттока на реките. Кметовете и кметските наместници са натоварени със задачата да наблюдават за равнището на реките и при нужда да провеждат настаняването на потърпевши от наводненията в учебни заведения и читалища.
Забранено е придвижването и пребиваването на коли и камиони на сериозни сектори.

Смолян, Кърджали и Хасково са трите области, за които Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките предизвести за предстоящи мощни превалявания през днешния ден.

В София нещата се успокояват

В столицата, където в петък и събота също изваждам щедро, обстановката последователно се успокоява. През нощта екипи на дирекция " Аварийна помощ и предварителна защита " са реагирали на 6 сигнала за завиряване в регион " Витоша ", заяви организация " Фокус ", като се базира на информация от пресцентъра на Столична община.

Нивото на всички реки, преминаващи през територията на София, е покачено. По разпореждане на кмета Йорданка Фандъкова равнището на язовирите и реките се следи непрестанно.

Тази заран сектор от бул. " Европа " при разклона за Банкя е ограничен поради избили високи подпочвени води в региона, заяви пресцентърът на Столичната община.

Рекордът по превалявания е в Сливен

През нощта най-вече превалявания са паднали в Сливен – 26 л/кв. м, оповестиха от Национален институт по метеорология и хидрология. Иформацията за преваляванията е за последните 9 часа. Големи количества дъжд са регистрирани на Рожен и в Шумен. Там са паднали 14 л/кв. м. В Разград са паднали 11 л/кв. м.

Днес преваляванията не престават в Източна България и в южните региони към Родопите, като наклонността е да понижават.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР