Бедствено положение е обявено в Своге, водата спря в града,

...
Бедствено положение е обявено в Своге, водата спря в града,
Коментари Харесай

Бедствено положение в Своге, водоноски вместо вода от чешмите -

Бедствено състояние е оповестено в Своге, водата спря в града, Искрец, Свидня и елементи от Церово поради фрапантно понижен приток в река Искрецка, оповестиха от общината. 

Кризисният щаб организира съвещание късно нощес. На него участваха кметът на Своге Емил Иванов, шефът на ВиК София област Иван Иванов и ръководителят на ВиК регион Своге Благой Димитров. Ситуацията е критична – при денонощен нормален дебит от 130 литра в секунда, сега е към 30 литра в секунда, изясни Димитров, представен от бТВ. 

Причините за това са незнайни.

За обитаемоте места са обезпечени водоноски с питейна вода. Изготвен е график и местостоянки на водоноските, правят се по неотложност хидрогеоложки изследвания за създаване на сондажи в Своге и засегнатите села, разисква се създаване на аварийни връзки от съществуващи водоизточници за различно водоснабдяване на обитаемоте места.

Ще се подсигурят и противопожарни подстъпи към река Искър за противопожарно водоснабдяване. 

Коритото на реката към този момент е празно и изсъхнало. Пресъхнаха и двата най огромни извора от цялата карстова изворна верига, които осигуряваха питейна вода за Искрец, Своге и още две три села от общината. Река Искрецка е една от реките с непрекъснат целогодишен висок дебит с карстови извори. Изключително чистите и студени води захранваха и доста рибарници с дъгова пъстърва, написа на страницата на общината във фейсбук. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР