Бедствено положение е обявено в община Хайредин, евакуират хората от

...
Бедствено положение е обявено в община Хайредин, евакуират хората от
Коментари Харесай

Язовир Рогозен прелива! Евакуират хора! Какво се случва с другите критични места - вижте!

Бедствено състояние е оповестено в община Хайредин, изтеглят хората от селата Ботево и Бързина поради преливане на язовир "Рогозен ". Това заяви регионалният шеф на Враца Малина Николова.

Язовирът е последна точка от каскада с 15 водоема, които са водосбор за област Враца.

В момента прелива с 5 кубика в секунда. Като количество това не е доста, само че оборудването е с развален преливник и обстановката не трябва да се подценява. Преливникът беше отвеян през май 2016 година, само че не е възобновен.

Има заплаха от отделяне на стената, по тази причина и сега там разваленото оборудване се укрепва с интертни материали, а водата се води с в допълнение инсталирани помпи.
В община Хайредин е постъпило предизвестие за рисково повишаване на равнището на водоема от прилежащата община Борован още късно нощес.

"Цяла нощ спешна група е работила за понижаване на притока през преливника. Има заплаха той да се унищожи от напора на огромното водно количество ", сподели кметът на община Хайредин Тодор Алексиев пред БНР.

Язовирът има инсталирани сифони, само че те са незадоволителни. С спомагателни помпи ще се реализира следено изпускане, с цел да се укрепи преливникът.
От два дни сифони работят и на язовир "Бързина ", където водата също прелива през преливника на водоема.

В парка "Кайлъка " край Плевен има залети елементи от алеи от преливащи шахти на канализационната мрежа, поради нарасналото равнище на преминаващата р. Тученишка. Това заяви през днешния ден зам. регионалният шеф доктор Красимир Трифонов. Допуснати са градивни проблеми при построяването на канализацията, защото тръбите, от години е ясно, че не могат да поемат подобен дебит напролет, разяснява той. Няма заплаха за парка и град Плевен, добави доктор Трифонов.

По думите му за нарасналото равнище на реката способства и водата от преливника на язовира в парка - "Тотлебенов вал ". Водното оборудване е било с половин свободен размер преди топенето на снеговете, само че неотдавна е цялостно 100 % и е почнало преливането. Количеството вода се е събрало след следено изпускане на четири язовира над "Тотлебенов вал ".

Има приключен план за премахване на градивни проблеми на преливника на язовира в "Кайлъка ", който се чака да бъде изпълнен до май, разясни Трифонов.

Всички язовири в област Търговище се изпускат следено и не основават опасност от разливи и наводнения на обитаемоте места. Язовирите и техните стени са под непрестанно наблюдаване. Особено внимание се обръща на най-големите водоеми – Ястребино, Съединение, Бели лом и Каваците край Попово, заяви след следващата ревизия и регионалният шеф Митко Стайков.

"Единствено имаме два язовира, при които водосборът е малко по-голям, защото снеготопенето е по-активно. Това е "Росино ", само че там сега обстановката е естествена, към момента поддържаме обикновено приключване на водата, тъй че няма заплаха. Другият е "Вардун ", който сега прелива, само че нямаме рисково повишаване на водата, което да тормози жителите и жителите на област Търговище ", сподели още Стайков.

Взетите ограничения за язовирите бяха задоволителни и няма преливане на язовир "Тича ", заяви и министър Нено Димов.

Притокът към язовир "Тича " е намалял с към две трети - до 40-45 куб. м/сек, при 130-140 през вчерашния ден. Язовирът се изпуска следено през преливника с към 1,6 куб. м/сек, заяви на Българска телеграфна агенция зам. регионалният шеф на Шумен Петко Шаренков.

Той посочи, че това са последните данни от тази заран, предоставени му от шефа на "Напоителни системи " - клон Шумен, Христо Николов.
Още през вчерашния ден са тествани и другите язовири в Шуменско и няма заплаха да прелеят, означи Шаренков.

По думите му коритата на реките Камчия и Врана са добре почистени и са в положение да поемат още водни маси, без да прелеят. Осигурено е и непрекъснато дежурство тук-там, където е имало наводнения.

"От информацията, която получавам от службите и от персонални наблюдения през вчерашния ден и през днешния ден, място за безпокойствие за жители и аграрни производители по поречието на реките няма ", добави Шаренков.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР