Бедствено положение е обявено на територията на област Добрич, стана

...
Бедствено положение е обявено на територията на област Добрич, стана
Коментари Харесай

Обявиха бедствено положение в област Добрич заради африканската чума по свинете

Бедствено състояние е оповестено на територията на област Добрич, стана ясно след съвещание на Щаба за осъществяване на регионалния проект за отбрана при бедствия. Поводът е усложнената епизоотична конюнктура в Североизточна България – откритите случаи на африканска чума по свинете /АЧС/ в индустриални обекти, както и множеството случаи на заболяването в Румъния. Бедственото състояние в област Добрич е оповестено със заповед на регионалния шеф Красимир Кирилов за период от 7 дни. В съвещанието са взели участие шефът на ОДБХ Добрич доктор Борислав Каменов и  д-р Румен Караманов – шеф на свинекомплекс в с. Козлодуйци.
 
В заповедта за оповестяване на бедственото състояние са написани и ограничения, които се постановат за неразпространение на заболяването на територията на област Добрич. В период до 05 август 2019 година всички стопани, отглеждащи свине в така наречен „ заден двор “ имат гратисен интервал, в който могат да умъртвят животните и да приберат месото за персонална консумация. В същия период кметовете и кметските наместници на обитаеми места би трябвало да посочат площадки в границите на землищата на обитаемоте места, на които ще могат да бъдат загробвани животни. Комисии от специалисти със съдействието на чиновници на ОД Министерство на вътрешните работи стартират инспекции за съблюдаване на разпоредените ограничения. За същия интервал се не разрешава свободното събиране на трюфели, билки и горски плодове. За неспазването на разпорежданията ще наблюдават чиновниците на държавните и ловни горски стопанства, като санкциите доближават до 500 лева

След приключване на гратисния интервал се минава към санкциониране на нарушителите, като санкциите за стопаните, отглеждащи свине, са в размер от 150 до 1000 лева Животно, намерено в заден двор, ще бъде умъртвено от ОДБХ и загробено без право за консумация, категорично се акцентира в заповедта на регионалния шеф. По време на гратисния интервал чиновниците на реда ще постановат наказания за нерегламентиран транспорт на животни по пътната мрежа на територията на цялата област.

Областният управите на Добрич Красимир Кирилов насочва апел към жителите на региона за отговорно отношение и своевременна реакция по отношение на усложнената епизоотична конюнктура и предприемане на дейности за недопускане на разпространяване на болестта и опазването на част от стопанската система на района.
 

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР