Бебето Сара - което вече не е и бебе, а

...
Бебето Сара - което вече не е и бебе, а
Коментари Харесай

Бебето Сара ще е без гражданство поне още 2 години

Бебето Сара - което към този момент не е и бебе, а малко дете на две години и половина - ще остане най-малко още 2 години без поданство, без български акт за раждане и без да съществува юридически, откакто администрацията на регион Панчарево в Столичната община отхвърля да издаде подобен, макар решение на Съда на Европейския съюз.

Това разгласи през днешния ден адв. Деница Любенова от ЛГБТ " Действия ".

" Станало е в петък - последния ден в периода на обжалване. Сега делото ще отиде на касационно разглеждане пред Върховния административен съд, Сара ще остане 2 години без поданство, без достъп до опазване на здравето, без опция да върви на детска градина, блокирана е в Испания, не може да пътува ", изясни тя.

" Сара " не е същинското име, само че дребното момиченце е изцяло действително - с изключение на съгласно българската страна. Тя е дете на две дами - българка и великобританка, сключили брак в Испания. Тъй като родителите му не са испанци, не може да получи поданство от Испания. Майка му е британка, само че раждането в Гибралтар не разрешава да получи и английски паспорт. Остава единствена алтернатива България.

Според българската администрация обаче, защото нашата конституция не признава законният в Европейски Съюз брак на родителите й, нейният генезис не е явен. Районната администрация в Панчарево е поискала доказателства, които са персонални данни, нещо, което не прави за нито едно дете на хетеросексуална двойка. ЛГБТ " Действие " от две години се бори за правата на дребната Сара, която даже не се е виждала с дядовците си.

В края на предходната година Съдът на Европейски Съюз излезе с решение по преюдициално питане на Административен съд - София град и удостовери, че щом е открит произходът на детето в една страна от Съюза, следва да бъде приет на всички места в Съюза, без значение от пола на родителите или националното законодателство.

България обаче не извършва това решение и апелира нареждането. Най-странно е, че нищо не пречи да има обжалване, само че на Сара да бъде публикуван краткотраен паспорт, който признава родителите й като такива. Клуб Z не съумя да се свърже с кмета на регион " Панчарево ", а претекстовете към този момент не са ясни и ще станат обществено притежание след няколко седмици.. Консулският офис на България в Барселона даже е отказал да копира документите на двете майки.

" България влиза в нарушаване на правото на Европейския съюз. В контакт сме с нужните хора в Европейската комисия и Европарламента и ще стартираме наказателна процедура против България ", изясни адв. Любенова.

Процедурата за нарушаване нормално води до налагане на ежедневна санкция - това значи, че всеки ден, в който България не извършва решението на Съда на Европейски Съюз, българският поданик ще заплаща за това.

Според ЛГБТ " Действие " няколко български институции - Министерство на правораздаването, на вътрешните и на външните работи, и на районното развиване, дружно със Столичната община, би трябвало да се съберат и да решат този проблем дружно - тъй като той може да коства скъпо на страната ни и на

" Това, което те вършат, и то към този момент е безусловно съзнателно, е да държат едно дете като пленник ", означи адв. Любенова. " И това се случва тъкмо в седмицата на годишния София Прайд. "

Традиционното шествие в отбрана на правата на ЛГБТ+ хората ще се организира тази събота, 18-ти юни, в София.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР