Бебетата, родени в пандемията, се развиват в първите шест месеца

...
Бебетата, родени в пандемията, се развиват в първите шест месеца
Коментари Харесай

Бебетата, родени в пандемията, се развиват по-бавно. Какви са причините?

Бебетата, родени в пандемията, се развиват в първите шест месеца по-бавно. Особено наранени са моториката и обществените умения, твърди американско проучване. Какви са аргументите и може ли да се навакса изоставането?

Ню Йорк постоянно беше именуван епицентър на пандемията. И фактически: напролет и лятото на 2020 година коронавирусът се разпространяваше с гневна скорост из града. Системата на опазването на здравето беше мощно претрупана, имаше интервали, в които всеки ден умираха по 800 души с Ковид-19. Но в същото време се раждаха и деца.

Разликите сред децата, родени в пандемията и преди този момент

Какви са отраженията за плода, в случай че по време на бременността майката е била инфектирана с ковид? Този въпрос стана обект на изследване, за което споделя една от авторките на проучването - детската лекарка Дани Думитриу. „ Известно е, че при други инфекции имунната система на бременната жена се засилва толкоз мощно, че това вреди на бебето “, споделя тя. Изненадващо е обаче, че настоящето проучване е оборило тези упования. При зараза на бременна жена с ковид сходни резултати не били открити. „ Що се отнася до развиването на детето, няма никаква разлика дали майката е била инфектирана по време на бременността или не “, изяснява още лекарката.

Заедно с Лорин Шафри от Колумбийския университет в Ню Йорк Думитриу е изследвала данни на 255 бебета, родени по време на рецесията с ковид сред март и декември 2020 година, сравнявайки ги с данни на новородени отпреди пандемията. „ Установихме, че в първите шест месеца децата, родени в пандемията, изостават от връстниците си във връзка с грубата и фината моторика, както и в развиването на обществени умения “, споделя Думитриу. Особено огромни са разликите при децата, чиито майки са били при започване на бременността, когато се развихри пандемията. „ Именно при тях изоставането в развиването по отношение на контролната група е най-голямо “, споделя педиатърката.

Изследването не дава прецизен отговор на въпроса за какво това е по този начин. „ От проучванията на хора и животни обаче е известно, че стресът по време на бременността въздейства на развиването на плода. И колкото по-рано се появи този стрес, толкоз по-вероятно е да се прояви и въпросният резултат. “

Стресът при започване на пандемията е бил изключително огромен за бъдещите майки - поради многото въпросителни към непознатия до тогава вирус и поради заплахите, свързани с него. Но и през днешния ден, когато към този момент знаем по какъв начин бихме могли да се предпазим от болест, има мотиви за стрес. Тази пандемия изтощи всички ни, тъй като продължава към този момент близо две години, споделя изследователката. А дълготрайните последствия за децата по този начин или другояче още не могат да се плануват.

" Няма мотив за несъразмерна паника "

И двете изследователки обаче считат, че няма мотив за несъразмерна паника. От една страна регистрираното закъснение в развиването на бебетата е нищожно. И второ, става дума за доста ранен етап на тяхното развиване.

„ Нещата не са изсечени в камък. Има премного време да се реагира и да се наваксат изоставанията. Такава е и задачата на проучването - не да плаши, а да даде опция бързо да се намесим и да променим нещо, с цел да подтикваме развиването на тези деца “, споделят изследователките.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР