Бебета, малки дечица и млади жени. 796 на брой. Всички

...
Бебета, малки дечица и млади жени. 796 на брой. Всички
Коментари Харесай

Ексхумират 796 трупа в Ирландия

Бебета, дребни дечица и млади дами. 796 на брой. Всички те са изхвърлени в подземната канализация на Дома за майки и бебета в Туам, графство Голуей, Ирландия, управителен от религиозния медал на римокатолическите монахини “Bon Secours ”. Жестоката находка, потресла света, още веднъж е на дневен ред, откакто държавното управление в Дъблин настоя Ватиканът да заплати компенсации на засегнатите фамилии. За да завършат следствието, магистратите в Дъблин упорстват за ексхумация на труповете.

В дома на ужасите са настанявани бременни неомъжени дами, които живеели там, до момента в който родят. Оставяли децата си в дома, които след това били осиновявани. Много пъти майките били принуждавани да го създадат обратно на личната си воля.

Според информацията досега към 1000 от тези бебета са изпратени в Съединени американски щати за нелегално осиновяване без позволение от майките им. Домът е работил от 1925 до 1961 година - време, в което Католическата черква в Ирландия е извънредно мощна. За дейностите си монахините не са обяснявали нищо на никого, даже на фамилиите на новородените деца. За всяко осиновяване обаче домът получавал солидна сума.

Ужасяващото изобретение е направено от локалната историчка Катрин Корлес. Години наред тя проверява живота в сиропиталището.

Масовият гроб е открит през 1975 година от локални хора, когато бетонните плочи, които го покривали, се пропукали. Те са вярвали, че телата са на жертви на огромния апетит в Ирландия от 1840 година.

Корлес била заинтригувана и се заела със задълбочени изследвания. Седмица след седмица тя преглеждала архиви и регистри. Телата били заровени без ковчези, на гроба не е имало надгробен камък и това мощно я смутило. В документите, които разкрила, се казвало, че децата са умряли от вродени недостатъци, инфекциозни заболявания и недохранване.

Скандалът е величествен и трансформира вечно дълбоката честност на ирландците към Католическата черква. Правителството взема решение да вложи сред 6 и 13 милиона евро, с цел да стане ясно какво тъкмо се е случило. Предстоящите ексхумации ще дадат отговор на въпроса по какъв начин са умрели дамите и децата и дали са измъчвани полово. Според информацията на проверяващите все още децата са били на възраст от 35 седмици, прибързано родени и малчугани до 3-годишна възраст. Повечето са заровени през 50-те години.

В началото на 20. век Католическата черква в Ирландия е управлявала голям брой сиропиталища и приюти, в които са живели самотни майки. По това време те били считани за пропаднали дами и раждали скрито в сходни домове. Често бащите били авторитетни женени мъже и свещеници, които не желали общността да узнае за прегрешението им.

Министърът по въпросите на децата и младежта на Ирландия Катрин Запоне настоя пред папа Франциск Ватиканът да взе участие в погашение на огромна част от компенсациите, планувани за засегнатите фамилии, чиито деца и внуци са изхвърлени в всеобщия гроб. Главата на Католическата черква отговори, че ще се запознае с отчета на министър Запоне и сред двете страни ще има “конструктивно съдействие ”.

Семействата на починалите деца и дами упорстват за ексхумация и по друга причина - те твърдо имат вяра, че техните близки би трябвало да получат църковно заравяне. “В дома в Туам е имало малко съчувствие към децата и техните майки - споделя министър Запон. - Не можем да променим какво се е случило с тях. Но им изискуем достолепие в гибелта. А на техните близки би трябвало да дадем мир. ”

Случилото се зад стените на дома се проверява от специфична комисия. Тя поръча разкопки на канализационното подземие, разказано като „ свод с двадесет камери “. Комисията съобщи, че е шокирана от откритието и че продължава да проверява кой е виновен за изхвърлянето на човешки остатъци по подобен безчовечен метод.

През октомври 2018 година ирландското държавно управление разгласи, че ще вкара законодателство за улеснение на цялостното разкопаване на всеобщия гроб и обекта, както и за осъществяване на криминалистични ДНК проби върху останките.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР